Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Merkez Bankası (BOJ), bugünkü toplantısında, parasal teşvik için temel hedefini değiştirmedi ve sermaye harcamalarından iş dünyası güveni ve işsizliğe, ekonomik verilerin beklentileri aşmasının ardından ekonomiye olan güvenini işaret etti.

Aynı zamanda, BOJ, exchange traded fonlarının (ETF) alımları için yeni bir program belirledi ve elinde tuttuğu Japonya devlet tahvillerinin vadesini 7-12 yıla uzatacağını duyurdu.

Japonya Merkez Bankası'nın Cuma günkü toplantısında aldığı parasal tabanı yıllık 80 trilyon yen (650 milyar dolar) artırmaya devam etme kararını, Bloomberg'in anketine katılan 42 ekonomistin biri hariç tümü doğru tahmin etti. Analistlerin BOJ'un gelecek yıl varlık alım programını artırıp artırmaması konusunda neredeyse yarı yarıya bölünmüş olmaları ile birlikte, dikkatler Guvernör Haruhiko Kuroda'nın bugün yapacağı basın toplantısına çevrildi.

Kuroda'nın konuşmasında, Japonya devlet tahvillerinin vadeleri, ETF alımları ve Japon gayrımenkul yatırım fonlarına ilişkin değişikliklerin detayları yakından takip edilecek ve aynı zamanda Fed'in faiz artırımına, petrol piyasasındaki satış dalgasına ve son ekonomik göstergelere ilişkin yorumlar da izlenecek. Kuroda, bu ayın başlarında, fiyat trendlerinin iyileşmekte olduğunu söyledi ve gerek duyulduğunda para politikasını değiştirmekten kaçınmayacağını tekrarladı.

Fukoku Mutual Life Insurance Co ekonomisti Junya Morizane, "Japonya ekonomisi kademeli bir şekilde yukarı yönde hareket ediyor," dedi ve "BOJ'un şu an için teşviği artırma ihtimali düşük" şeklinde görüş bildirdi.