Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisse senetleri, ABD faiz artırımı ardından kazançların düşmesi ve para birimlerindeki yükselişin hız kesmesiyle birlikte bu ayki ilk haftalık kazancını azalttı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Ekim ayından bu yana en güçlü üç günlük yükselişini kaydetmesi sonrası düştü. Cuma günü, enerji ve teknoloji hisseleri öncülüğünde tüm sektörler düştü. Samsung SDI Co. hisse senetleri, Dongbu Securities Co.'nun şirketin dördüncü çeyrekte faaliyet zararı açıklayacağı yönündeki tahminiyle, Temmuz ayından bu yana en sert düşüşü gösterdi. Hong Kong'da Cnooc Ltd. ve PetroChina Co. hisse senetleri, ABD stoklarındaki yükselişe bağlı olarak petrolün üçüncü haftalık düşüşüne hazırlanmasıyla birlikte düştü. 20 gelişen piyasa parasını takip eden gösterge, iki günlük düşüşünü sonlandırdı.

Çarşamba günkü Fed faiz artırımı sonrası yatırımcılar kademeli faiz artırımlarının temposuna ve gelişen piyasalar arasındaki politika ayrışmasına odaklandı. Hisse senetleri göstergesi, 2011 yılından bu yana en kötü performansına yöneldi.

Manila'da Rizal Commercial Banking Corp. traderı Rafael Palma Gil, “Piyasalarda kar realizasyonu yaşanıyor. Fed'in faiz artırımının kademeli olacağını belirtmesine karşın, bazı yatırımcılar daha hızlı olabileceğini belirtiyor. Tedbirli ve seçici olmaya devam ederek, en azından beklentiler dahilinde kar açıklayan isimleri seçmeye çalışıyoruz” dedi.