Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisse senetleri ABD piyasalarındaki harekete paralel olarak ve yendeki değerlenmenin ihracat üzerinde olumsuz etki yaratacağı beklentisiyle düştü. Toshiba'nın rekor zarar açıklayacağı haberleri de piyasayı aşağı çekerken Japonya hisse senetleri düşüşünü ikinci güne taşıdı. Japonya'da hisse senetleri endeksi öğleden sonra yenin kazancının bir kısmını geri vermesiyle kayıplarının bir kısmını geri aldı.

Topix Endeksi gün içerisinde yüzde 1.6 düşse de gün sonunda yüzde 0.4 değer kaybıyla 1,531.28 puandan kapandı. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.4 kayıpla 18,916.02 puanda kapandı. Yen, Cuma günü Japonya Merkez Bankası'nın ek teşviklerinin yatırımcıları tatmin etmemesi sonrasında yüzde 1.1 güçlenmesinin ardından bugün yüzde 0.1 değer kaybetti. ABD piyasaları Fed'in 0'a yakın faiz politikasının sonlanmasına adapte olurken hisse senetleri son iki ayın en düşüğünü görmüştü.

Okasan Securities'de hisse senetleri baş stratejisti Shoji Hirakawa, "ABD'de hisse senetleri piyasalarındaki düşüşler risk azaltma sinyalleri veriyor ve bu da para birimlerine yansıyor. Kısa vadede, Japonya hisse senetleri çok fazla düştü. Emeklilik fonları ve hükümet fonlarının alım yapacağı yönünde bir beklenti var" dedi.

Bir gazetede yer alan ve Toshiba'nın mali yılda 4 milyar dolar zarar yazacağını bildiren haberin ardından Toshiba hisse senetleri yüzde 9.8 düşüşle 2012'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.