Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nelson Barbosa, yükselen enflasyonu kontrol altına alan ve yönünü aşağı çeviren ekonomiyi canlandırarak Brezilya ekomisini onaran Maliye Bakanı olarak bilinebilirdi fakat yatırımcı değerlendirmeleri bu yönde değil.

Sao Paulo'da yatırımcılar arasında, Barbosa'nın eleştirilerin hedefindeki Joaquim Levy yerine getirilerek bir sonraki Maliye Bakanı olacağına ilişkin haberin yayılmasıyla, Cuma günü piyasalarda çöküş yaşandı. Günün sonunda Brezilya parası yüzde 2.6 değer kaybetti ve hisse senetleri yüzde 3 düştü.

Joaquim Levy'nin bir yıl öncesinde göreve gelmesiyle, piyasalarda görülen güçlü yükseliş, piyasaların Barbosa'ya verdiği tepkinin tam tersi yönünde gerçekleşmişti. Levy, Chicago Üniversitesi eğitimi, varlık yönetimi tecrübesiyle piyasada 'altın çocuk' olarak görülüyordu. Barbosa ise, teknokrat yetenekleriyle analistler tarafından genellikle saygı görmesiyle beraber Cuma günü sadece bazı sektörlerin desteklenebileceği yönündei açıklamaların da etkisiyle hükümet harcamaları konusunda Levy'nin tersine 'kararlı' olarak görülmüyor.

Daha sı, Barbosa resmi olarak Pazartesi günü göreve geldiğinde piyasa bir yıl öncesine göre önemli ölçüde daha zor. Ekonomi yıllık yüzde 7 küçülüyor ve bütçe açığı son yirmi yılın en kritik düzeyine ulaşmış durumda. Ülkenin kredi notu piyasayı desteklemiyor ve meclis, Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in görevi kötüye kullanmasına ilişkin yolsuzluk skandalıyla ilgili yasal süreçle tıkanmış durumda. Brezilya, böyle bir durumdayken çok az toparlanma sinyali veriyor. Eğer Levy önceleri şartlar daha iyiyken krizden çıkmayı başaramadıysa, şimdi şartlar daha kötüye giderken Barbosa'nın başarılı olma ihtimali yatırımcılar tarafından kuşkuyla karşılanıyor.