Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisse senetleri, geçen haftaki kazancının üzerine bugünü de yukarıda tamamlayarak son üç haftanın en yükseğine çıktı. Tüketime dayalı şirketlerin hisse senetleri yükselirken yatırımcılar hükümetin devlet şirketlerinin reformunu hızlandıracağını düşünüyor.

Şanghay Bileşik Endeksi günü yüzde 1.8 yükselişle 3,642.47 puanda kapattı. Şanghay Bileşik Endeksi, geçtiğimiz hafta da daha fazla şehirde konut fiyatlarında artış gerçekleştiğini gösteren verilerin ardından konut geliştirme şirketleri öncülüğünde yüzde 4.2 yükselmişti. Ülkenin en büyük süt ve süt ürünleri üreticisi Inner Mongolia Yili Industrial Group ve domuz eti ürünleri üreticisi Henan Shuanghui Investment & Development, tüketici ürünleri hisse senetlerindeki artışa öncülük etti.

Şanghay Bileşik Endeksi, Ağustos'taki düşük seviyesinden yüzde 24 yükseldi. Çin'de devlet benzeri görülmemiş önlemler alarak hisse senetleri piyasasını canlandırmayı amaçlamıştı. Alınan bu önlemleri ekonomiyi canlandırmak için daha fazlasının takip edeceği spekülasyonu hakim olmuştu. Bir gazetenin haberine göre, Çin enerji sektörü önümüzdeki yıl ortak girişim programı ile daha fazla yatırımcı çekmeyi planlıyor.

Şanghay'da JK Life Insurance fon yöneticisi Wu Kan "Devlet şirketlerinde reform beklentisi merkezi ekonomi konferansında hız kazanabilir. Piyasalar, devlet şirketlerinde iyileşme bekliyor" dedi.

CSI 300 Endeksi günü yüzde 2.6 yükselişle kapattı. Hang Seng Çin Endeksi yüzde 1.2 artışla 7 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine yaklaştı.