Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Azerbaycan para birimi manat, merkez bankasının kur kontrolünden vazgeçmesi ile birlikte 1995'ten bu yana en düşük seviyesine indi. Azerbaycan böylelikle, petrol fiyatlarının 11 yılın en düşük seviyesine inmesi ile birlikte, sabit kur rejiminden vazgeçen son petrol üreticisi oldu.

Eski Sovyetler Birliği'nin üçüncü en büyük petrol üreticisi Azerbaycan, ülke merkez bankasının, yoğunlaşan dış ekonomik şoklardan dolayı, Döviz rezervlerini ekonominin rekabet gücünü sağlayacak kritik seviyede tutmak için adım atmasıyla birlikte, bugün itibariyle dalgalı kur rejimine geçti. Son 12 yılda dolar karşısında yalnızca bir yıl değer kaybeden manat, Azerbaycan Merkez Bankası'nın kararının ardından, Bloomberg'in derlediği verilere göre, başkent Bakü saati ile 13:47'de dolar karşısında yüzde 33 düşüşle 1.55 seviyesine geldi.

İhracat gelirinin yüzde 90'dan fazlasını hidrokarbon ürünlerden elde eden Hazar Denizi ülkesi Azerbaycan, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün, İran Körfezi'nden Nijerya'ya, petrol ihraç eden ülkelerin para birimleri üzerindeki baskıyı artırmasının ardından, bu yıl ikinci kez manatı devalüe etti. Azerbaycan, Rusya'daki ekonomik krizin dalgalarının eski Sovyet ülkelerini etkilemesi ile birlikte Şubat ayındaki yüzde 25'lik devalüasyonun ardından, manatın sabit kur rejiminde değerini koryabilmek için merkez bankası reazervlerinin yarısından fazlasını harcadı.

Londra'da Nomura International Plc. gelişen piyasalara strateji müdürü Timothy Ash, "Yegane sürpriz bu kadar fazla beklemeleri, zaten az olan döviz rezervlerini bu süeçte harcamaları ve buna bağlı olarak ülke bilançosunu ve kredibilite ve güveni zayıflatmalarıydı," dedi.