Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya'da hisse senedi piyasaları bu yıl Avrupa ve küresel Borsaları geride bırakarak en iyi performansı kaydetti. Uzmanlar borsanın gelecek yıl da yükseleceğini öngörüyor.

Alman DAX Endeksi bu yıl ayı piyasasına girmesinden önce 27 kez zirve seviyeleri test etti. Borsa, Avrupa'nın gösterge endeksi Stoxx 600'in de üzerine çıkarak bu yılı % 11 yükselişle tamamlama yolunda.

Stratejistler, düşük petrol ve zayıf euro'nun şirket hisselerine yarayacağı ve DAX Endeksi'nin 2016'da da ralli yapacağını öngörüyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın bu yılki parasal genişleme adımları ihracat yapan şirketleri desteklese de Çin'de para birimi yuan'ın devalüasyonu ve Volkswagen'in emisyon skandalı Alman şirketlerinin piyasa değerinin 368 milyar dolar erimesine neden oldu. Eylül'de gördüğü dip seviyeden beri endeks kayıplarının yarısını telafi etti.

DAX Endeksi bu çeyrekte %12 ralli yaptı. Gelirlerinin üçte ikisini Batı Avrupa'nın dışından elde eden Adidas hisseleri bu sene %59 yükselirken satışlarının çoğu Almanya dışında gerçekleşen Infineon Technologies de %54 oranında değerlendi.



- 2016'da ralli yapabilir

Almanya'daki  Lampe Asset Management'tan Michael Woischneck, "Petrol ve euro'nun bulunduğu yer büyümeyi destekleyebilir. DAX için 2016 iyi bir yıl olabilir" dedi.

Bloomberg'in derlediği 13 stratejistin ortalama tahminine göre dünkü 11.792 puanlık kapanışın ardından endeks gelecek yıl %8.6 ralli yapabilir. Natixis'in tahmini ise %17'lik artış olacağı yönünde.

Mittelbrandenburgische Sparkasse'de hisse senedi birimi yöneticisi olan Michael Kapler, "Eğer küresel büyüme yavaşlarsa borsanın 9.000 veya daha düşük seviyeye indiğini görebiliriz" dedi.

Viyana'daki Raiffeisen Capital Management'tan Herbert Perus ise Alman borsasına güvendiklerini belirterek "Küresel çapta  insanlar yeniden Avrupa'ya yatırım yapmayı düşünüyor. İlk adım  olarak da çeşitli pazarlarda dünya liderlerinin bulunduğu Alman borsası olabilir" dedi.