Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:40'ta güncellendi)

Küresel hisse senetleri, Çin'in para birimi yuanı beklenmedik bir şekilde zayıflatmasının dünya ekonomisinin gücüne ilişkin endişeleri artırmasının etkisiyle, Dow Jones Endeksi'nin 250 puanın üzerinde bir düşüş göstermesi ile birlikte, 2000'den bu yana en kötü yıl başlangıcını yaparken ve tahviller güvenli liman alımlarının desteğiyle yükseldi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi 2016 yılının ilk üç iş gününü yüzde 3.3'lük düşüşle tamamlarken, ABD hisse senetleri üç ayın en düşük seviyesine indi ve gelişen piyasa hisse senetleri 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi. Brent petrolü 2004'ten bu yana en düşük seviyesine gerilerken, ABD petrolü, dağıtım bölgesindek arzın rekor seviyeye çıkmasının etkisiyle varil başına 34 doların altına geriledi. Dolar, Fed tutanaklarının ardından kazançlarını geri verdi. Gelişen piyasa para birimleri tüm zamanların en düşük seviyesine indi. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi yedi baz puan düşerek yüzde 2.17'ye indi.

Alpha Theory Advisors başkanı Benjamin Dunn, "Şimdilerde riskten kaçınma eğilimi hakim," dedi ve "Bu, Ağustos ayında piyasaları hareketlendiren aynı şeylerin bir tekrarı gibi. Şimdi belki de Çin'in insanların düşündüğü kadar kötü olduğunun teyidini görüyoruz. Fed'den gelen kuyruk rüzgarını ve yatırımcı hevesini kaybettik ve bu durum, şimdilerdeki korku tablosuna katkıda bulunuyor" şeklinde görüş bildirdi.

Çin'in zayıflayan yene daha fazla tolerans göstermesi, hükümetin ekonomik büyümeyi desteklemek için çabalarında zorluk çektiğini işaret etti ve ABD hisse senetlerinin, Çin'deki yavaşlamanın küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceğine ilişkin endişelerin arttığı bir ortamda, 4 yıl sonra ilk kez düzeltme durumuna girdiği Ağustos ayında görülen korkuları hatırlattı. Ham petrol fiyatlarının 34 dolar seviyesine düşmesi enflasyonun düşük kalacağı endişelerini artırıyor ve yatırımcıların merkez bankalarının enflasyon hedeflerini tutturamayacağı endişelerini güçlendiriyor.

(23:40'ta güncellendi)