Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya hisseleri, küresel çapta hisse senetlerinin 2000 yılından bu yana en kötü yıl başlangıcını gerçekleştirmesinin ardından kayıplarını genişletmesiyle birlikte, düşüşünü dördüncü güne taşıdı. Düşüşte, Çin Merkez Bankası'nın referans yuan kurunu tekrar indirmesi ve dünyanın ikinci büyük hisse senedi piyasasının işleme kapatılması etkili oldu.

Japonya Topix Endeksi, Tokyo'da yüzde 2.1 düşerek 1,457.94 puan seviyesine geldi ve 2 Ekim'den bu yana en düşük kapanışını gerçekleştirdi. Nikkei 225 Hisse Senedi Endeksi yüzde 2.3 düşerek 17,767.34 puan seviyesine gerilerken, 15 Ekim'den bu yana ilk kez 18,000 seviyesinin altına indi. Yen, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) dolar karşısında referans yuan kurunu yüzde 0.5 azaltması ile, Çin dışı işlem gören yuan karşısında 2014'ten bu yana en yüksek seviye olan 17.64'den alıcı buldu.

Tokyo'da Daiwa Securities Co. baş stratejisti Kazuhiro Miyake, “Yen karşısında zayıf yuan, direk olarak Japon hisse senetlerini etkiler. Yuan zayıflamaya devam ettiği sürece, Japonya hisse senetleri satarak para kazanabilirsiniz. Ağustos ayında bu şekilde para kazanan traderlar, muhtemelen yine aynı şeyi yapıyorlar” dedi.

Çin hisse senetleri, CSI 300 Endeksi'nin yüzde 7.2 düşmesi ardından devre kesici mekanizmanın tetiklenmesiyle bu hafta ikinci defa işleme erken kapatıldı.