Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Güney Afrika randı dolar karşısında, Çin ekonomisindeki yavaşlama Afrika kıtasının ikinci en büyük ekonomisi üzerinde baskı oluşturacağı endişeleri ile rekor seviyeye zayıflarken, Güney Afrika hisse senetleri üç haftanın en düşüğüne indi.

Rand, Bloomberg tarafından takip edilen 31 gelişen piyasa ve majör para birimleri arasında en hızlı düşen para birimi oldu ve dolar karşısında yüzde 1.8 düşüşle 16.1428 seviyesine kadar zayıfladı. Güney Afrika para birimindeki bu hareket, Çin'in yuanın dolar karşısındaki referans kurunda Ağustos ayından bu yana en keskin düşüşü gerçekleştirmesinin ardından küresel hisse senetleri ve para birimlerine güçlü satışların gelmesi ve bunun yanında, petrol fiyatlarının 12 yılın en düşüğüne inmesi ve platinden bakıra, emtia fiyatlarındaki güçlü düşüşlerden sonra gerçekleşti.

Johannesburg'da Nedbank Group Ltd. stratejik araştırma müdürü Mohammed Nalla, "Gelişen piyasalar ne yazık ki zor durumda, zira dolar güçlü ve daha da güçlenmese bile, bu durum bu yılın büyük bölümünde de muhtemelen sürecek," dedi ve "Dolardaki güçlü seyir emtia grubunu zorluyor ve gelişen piyasalar da genel olarak zorlanacak ve buna ek olarak, Çin'deki sıkıntılarla birlikte, Güney Afrika gibi ekonomiler olumsuz etkilenecek" şeklinde görüş bildirdi.

Rand dolar karşısında geçen yıl yüzde 25 değer kaybetti ve Bloomberg'in takip ettiği gelişe piyasa paraları arasında, Brezilya realinden sonra en kötü performans gösteren para oldu. Güney Afrika para birimi, emtia fiyatlarındaki sert düşüş, durgun ekonomik büyüme ve ABD'de artan faizin baskısı altında kaldı. Rand dolar karşısında Aralık ayında, Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın maliye bakanını beklenmedik bir şekilde görevden almasının ardından 16.0543 ile rekor seviyeye inmişti.

Rand dolar karşısında yüzde 1.7 düşüşle, Johannesburg saati ile 11:00'de 16.1335 seviyesinde seyrediyordu.