Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin Menkul Kıymetler Düzenleme Komisyonu, hisse senedi piyasalarında bu hafta başı yürürlüğe giren devre kesici mekanizmayı geçici olarak durdurduğunu açıkladı. Komisyon, kararı saatlerce süren acil toplantının ardından gece yarısına doğru sosyal medya hesabından duyurdu.

Bugün açılışla birlikte ağır satışların yaşandığı Çin piyasalarında, devre kesicinin tetiklenmesiyle hisse senedi alım-satımları askıya alınmış, daha sonra satışların sürmesiyle Borsalar kapatılmıştı. Çin borsaları böylece yalnızca yarım saat açık kalmış ve bu sürenin sadece 14 dakika 24 saniyesinde işlem yapılabilmişti. Çin piyasalarında yerel saatle 09.30'da başlayan hisse senedi alım-satımları, yoğun satışların gelmesiyle önce askıya alındı. Açılış ile birlikte başlayan yoğun satışların sürmesiyle ikinci günde de borsalar kapatıldı.

Çin hükümeti, endekslerde özellikle geçen yaz yaşanan büyük düşüşlerin ardından yeni yılın ilk işlem günü olan 4 Ocak'ta dış piyasalarda circuit-breaker olarak bilinen bir tür devre kesici mekanizmayı devreye sokmuştu. Söz konusu mekanizma çerçevesinde, Şanghay ve Shenzhen borsalarındaki büyük şirketlerin teşkil ettiği CSI300 Endeksi'nde yüzde 5'lik düşüş halinde işlemler 15 dakika askıya alınıyor, düşüşün yüzde 7'yi bulması halinde ise borsalar gün boyu kapatılıyordu.

Çinli yatırımcılar, özellikle Amerikan piyasalarında panik satışlarını engellemek için kullanılan mekanizmanın Çin'de tersine etki yarattığını ve borsanın kapatılacağı korkusuyla satışları ağırlaştırdığını dile getiriyordu.