Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Altın, Çin'in hisse senetlerindeki sert satış dalgasını durdurmak için harekete geçmesinin küresel piyasaları sakinleştirmesi ve buna bağlı olarak, güvenli liman alımlarının azalmasının etkisi ile, Ağustos ayından bu yana en büyük haftalıık kazancını bir miktar daralttı. Palladyum beş yılın en düşük seviyesinden yükseldi.

Spot altın, Çinli yetkililerin çok tartışılan devre kesme uygulamasını askıya alması, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) yuanın referans kurunu daha yukarıda belirlemesi ve kamu kontrolündeki fonların hisse senetlerinde destek alımı yapması ile birlikte, yaklaşık bir yılın en büyük dört günlük rallisini gerçekleştirdi. Metal, ABD'de TSİ 15:30'da açıklanacak olan istihdam verileri öncesi güçlü doların da altına yönelik alternatif yatırım talebini azaltmasından dolayı, iki ayın en yüksek seviyesinden geriledi.

Amsterdam'da ABN Amro Bank NV analisti Georgette Boele, "Çin'de piyasaların sakinleşmesi ve yuandaki istikrar altında kar satışlarını getirdi," dedi ve "Palladyum aynı dinamiklerle toparlandı" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yğzde 1.1 düşerek Londra saati ile 10:36'da 1,097.24 dolara indi. Fiyatlar önceki dört günde yüzde 4.5 sıçradı ve geçen yılın Ocak ayından bu yana en büyük dört günlük çıkışını gösterdi.

Altın bu hafta, küresel hisse senetlerinde 4 trilyon doların üzerinde erime olması ile birlikte, diğer emtiadan daha iyi performans gösterdi. Yatırımcılar Perşembe günü, exchange traded fonları (ETF) yoluyla yaklaşık 3 haftanın en hızlı altın alımını gerçekleştirdi ve bunun sonucu altın destekli ETF'lerdeki varlıklar 2009'dan bu yana en düşük seviyesinden yükseldi. Altın varlıkları ve altın fiyatları son üç yılda, ABD'de para politikasının sıkılaştırılacağı beklentisinin değerli metallerin cazibesini azaltması sonucu geriledi.

Teknik Seviyeler

Altın, Çarşamba günü Kasım ayından bu yana ilk kez 50 günlük hareketli ortalamasının üzerine çıkmasının ardından, Cuma günü 100 günlük ortalamasının üzerinde tutunamayarak son iki ayda ilk kez bu seviyeyi aşağı yönde kırdı.

Londra'da Mitsubishi Corp. değerli metaller stratejisti Jonathan Butler, "Bu hafta, güvenli liman alımlarından kaynaklanan güçlü yükselişin ardından, altın teknik desteğine doğru çıkıyor," dedi ve "Altın bu sabah 100 günlük hareketli ortalamasına değdikten sonra düştü" şeklinde görüş bildirdi.

Güney Afrikalı altın madencilik şirketlerinin hisseleri son bir ayın en büyük haftalık kazancının bir kısmını geri verdi. Bu şirketler son dört günde, para birimi randdaki düşüşün bu para ile fiyatlanan altını rekor seviyeye çıkarması ile birlikte güçlü yükselişler gösterdi. Harmony Gold Mining Co., Johannesburg'daki işlemlerde yüzde 8.1 düştü ve bu haftaki kazancını yüzde 39'a daralttı.

Gümüş Londra'da yüzde 1.9 geri çekilerek ons başına 14.03 dolara indi ve bu haftaki kazancını yüzde 1.6'ya indirdi. Platin yüzde 0.2 düşerken, palladyum yüzde 1 yükselerek ons başına 499.50 dolara ulaştı. Metal bu hafta yüzde 11 ile Kasım ortasından bu yana en hızlı kaybını yaşadı.

(14:30'da güncellendi)