Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Barclays'e göre Çinli yetkililer referans yuan kuru ve Çin dışında işlem gören yuan arasındaki farkın açılmasından memnun değil ve bu farkın daha da açılmasını önlemek için müdahalelerini artırabilir.

David Fernandez'in de dahil olduğu analistler Perşembe günü, Aralık ayı Döviz rezervleri dikkate alarak Çin'de müdahalelerin daha düzensiz ve aşırı olduğunun altını çizdi.

Uzun vadede entegrasyonun artarak aradaki farkın daralacağını ifade eden analistler, Çin'in yuan üzerindeki kontrolünü azaltarak hızlı değer kaybına izin verdiğini, böylece yuanın makul değere daha hızlı gelerek sermaye akımlarının daha dengeli bir hale geleceğini belirtti. Banka analistlerine göre Çin parası, özel çekme haklarına (SDR) dahil edilmesinin ardından, yuan rezervinin tutulmasına olumlu yaklaşan merkez bankaları gibi yabancı yatırımcıların güçlü talebiyle karşılaşabilir.

Bugün, referans yuan kuru ve Çin dışında işlem gören yuan arasında fark Perşembe günkü 979 pipten, 854 pipe indi. Çarşamba günü ise fark 1,573 pip seviyesindeydi.