Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar ABD'de beklentiden oldukça güçlü gelen istihdam verisinin gelişen ülkeler için olumsuz olduğunu belirtiyor.

Yapı Kredi Yatırım Baş Yatırım Stratejisti Murat Berk, Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede tarım dışı istihdam verisinin risk iştahı açısından olumlu, gelişen ülkeler açısından olumsuz olduğunu söyledi.

Berk, "Bunun etkisi Avrupa, ABD açısından olumlu, doları güçlendirici yönde. Fed'in şu ana kadarki duruşunun arkasında durmaya devam edeceğini zaten Fischer'in açıklamasıyla sezmiştik. Veriden sonra Fed'in içindeki güvercinlerin sesi kısılacak. Veri, ABD için olumlu olmakla birlikte bizim gibi ülkeler için çok da olumlu değil' dedi.

'Dolarda 3.02'nin ötesi yok'

Burgan Yatırım Fx ve Uluslararası Piyasalar Müdürü Burak Demirpehlivan verinin Fed'in politikasını destekleyici olduğunu belirterek, "Yukarı yönlü de çok ciddi revizyon olduğunu gördük. Bu Fed için daha rahat bir alan yaratmış oluyor...Kısa vadede spekülatif atakların dolar pozitif olarak gelişen ülke para birimlerine baskı yapması muhtemel" diye konuştu.

Demirpehlivan Türk Lirası için beklentilerin 3.02'nin ötesine geçmediğini belirterek "Kısa vadede yukarı yönlü tepkiler olsa da 3.02'nin ötesi hala daha yok" diye konuştu.

'Piyasada etkisi kalıcı olmaz'

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Figen Özavcı bugünkü verinin Fed'in adımları için tek kriter olmadığını, ücretlerdeki artışın ön planda olduğunu söyledi. Özavcı, "2016'da Fed'in hareketini hızlandıracak olan gelişme enflasyon olacaktır. Bugünkü veri güçlü olmasına rağmen piyasadaki etkisinin kalıcı olmayacağını düşünüyorum. Enflasyon tarafında kuvvetli bir veri görülmesi halinde piyasalarda bir kırılma görebiliriz" dedi.

'Baskı altında kalmaya devam edebiliriz'

Ekonomist Haluk Bürümcekçi ise BloombergHT'ye değerlendirmesinde "Fed'den Ocak ayında faiz artışı imkansız gibi, bugünkü veri Mart'ta faiz artış ihtimalini artıracaktır. Verinin Fed'in baz senaryosunu güçlendirdiğini düşünüyorum. Ancak böyle bir senaryo bizim gibi piyasalar için çok iyi değil. Hala baskı altında kalmaya devam edebiliriz' ifadelerini kullandı.

ABD'de tarım dışı istihdam Aralık 2015'te 292 binle 200 bin olan beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşirken, işsizlik oranı yüzde 5'te sabit kaldı.