Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:50'de güncellendi)

Tüm dünyada hisse senetleri, Çin hisse senetlerinin ayı piyasasına girmesinin ardından, petrol fiyatlarındaki yüzde 5'lik düşüşün piyasaları tedirgin etmesi ile birlikte düşerken, tahviller değer kazandı.

Petrol, İran'ın yaptırımların kaldırılmasının ardından ihracata hazırlanmasının küresel arz fazlasını artıracağı endişesi ile düşüşünü üçüncü haftaya taşıdı. Emtia üreticileri Avrupa'daki düşüşlere öncülük ederken, Kanada ve Avustralya dolarları dahil emtia para birimleri değer kaybetti. Tahviller enflasyon görünümünün kötüleşmesi ile birlikte değer kazanırken, Avrupa'da yatırım yapılabilir nota sahip şirketlerin kredi riskini içeren gösterge yükselişini sekizinci güne taşıdı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, daha önce görülmemiş büyüklükteki devlet kurtarma kampanyasından gelen kazançları geri verdi.

Ham petrol fiyatlarının 12 yılın en düşük seviyesine inmesi tüm dümnyada piyasalara şok dalgaları yolluyor. Norveç petrol sanayinde kriz olduğunu kaydederken, enerji firmaları işten çıkarmalara yöneldi ve emtia üreticisi ülkelerin Döviz piyasalarında kargaşa hüküm sürüyor. Petroldeki bu sert düşüş ayrıca, tüm dünyada enflasyon görünümünü olumsuz etkiliyor ve bunun sonucu traderlar, Fed'in bu yıl faiz artırımında ne kadar ileri gidebileceğine ilişkin bahislerini zayıflatıyor. İngiltere'de enflasyon beklentilerinin tahvil piyasası göstergesi 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Cenevre'de Mirabaud Securities LLP kıdemli hisse senedi traderı John Plassard, "Bugün piyasayı aşağı çeken temel faktörlerden biri 12 yılın en düşük seviyesine yaklaşan petrol fiyatlarıydı ve bu durum Avrupa'da deflasyona ilişkin endişeleri artırdı," dedi ve "Avrupa hisse senetleri, son çeyrek karlarının açıklanmaya başladığı bu dönemde yatırımcıların bu sonuçları görmek için beklemede kalması ile birlikte, baskı altında kalmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

(14:50'de güncellendi)