Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:00'de güncellendi)

Çin hisse senetleri, emtia fiyatlarındaki güçlüdüşüş ve zayıflayan ekonominin şirket karlarını olumsuz etkileyeceği kaygısının, finans piyasalarına son üç yılın en güçlü likidite enjeksiyonunun etkisini gölgelemesi ile birlikte değer kaybetti. Avrupa endeks vadeli kontratları düşerken, petrol ham maddelerdeki kayıplara öncülük etti ve Güney Kore wonu zayıfladı.

Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2.9 düşerken ve Euro Stoxx 50 endeks vadeli kontratları yüzde 0.4 geri çekilirken, japonya hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası'nın iki gün sürecek toplantısının başlaması ile birlikte değer yitirdi. Facebook Inc.'nin kapanış sonrası işlemlerde sıçrama yapması, Nasdaq 100 vadeli kontratlarındaki yükselişlri destekledi. ABD petrolü, Amerika'da stok verilerinin küresel arz fazlasının kötüleşmekte olduğu yolundaki endişeleri artırmasının ardından iki günlük yükselişini sonlandırdı. Malezya ringgiti, Başbakan Najib Razak'ın mali açık hedefini sürdürmesinin ardından yedi haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Finans piyasalarının 2016 yılına rekor volatilite ile başlaması ile birlikte, Fed'in Aralık ayındaki faiz artırımından sonra yaptığı ilk para politikası açıklamasında, yetkililerin, Çin'den Avrupa'ya, gelişmeleri ve bunların ABD ekonomisine olası etkilerini "yakından izledikleri" belirtildi. Çinli politika yapıcılar, son 25 yılın en yavaş ekonomik büyümesinin gerçekleşmesi ve yuanı bu ay beş yılın en düşük seviyesine indiren rekor sermaye çıkışları ile birlikte, borçlanma maliyetlerinin yükselmesini önlemek için finans piyasalarına verdiği likiditeyi artırdı.

Şanghay'da  Jinkuang Investment Management şef stratejisti Zhang Haidong, Şanghay Bileşik Endeksi'ni işaret ederek, "Endeksin düşerek 2,600 seviyesine yaklaşması ile birlikte, konsolidasyon göreceğiz," dedi ve hisse senetleri varlıklarını azaltarak toplam varlıkların yüzde 50'sine indirmesinin ardından beklemeye çekildiğini söyledi. Zhang, "Uzun vadede, yuanın değer kaybeetmesine ilişkin baskının halen güçlü olmasından dolayı, düzeltme sona ermemiş olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Londra saati ile 07:30'da yüzde 0.2 aşağıda seyrediyordu.

(11:00'de güncellendi)