SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği Başkanı (TÜRKBESD) ve Vestel Ticaret A.Ş Genel Müdürü Ergün Güler, sektörün 2015 yılında iç pazar ve ihracat toplamında yüzde 6 büyüdüğüne işaret ederek, "2016 yılı büyüme beklentimiz yüzde 5" dedi.

TÜRKBESD tarafından, Başkan Ergün Güler, Başkan Yardımcıları Fatih Özkadı ve Muharrem Yamaç ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda sektörün 2015 yılı değerlendirmesi ve 2016 yılı öngörüleri paylaşıldı.

Toplantıda konuşan Güler, 2015 yılı iç ve dış pazarda yüzde 6 büyüyen sektörde 2016 yılında yüzde 5 büyüme öngördüklerini belirterek, şunları söyledi:

"İç pazarda büyümenin itici gücü konut satışlarından kaynaklanıyor. Gecen yıl 1,3 milyon konut satıldı, bunun önemli kısmını ise yeni konut satışları oluşturdu. Yeni konut aynı zamanda yeni beyaz eşya demek. Nüfus artışı, evlilik, boşanma ve açılan öğrenci evleri sektör büyümesine önemli kakı sağlıyor. Geçen sene ihracatta yaşanan yüzde 6 büyümenin bu yıl Avrupa'daki düşük büyüme oranları, Ortadoğu'daki karışıklık gibi sebeplerle yüzde 5 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz."

Üyelerinin doğrudan istihdam ettiği çalışan sayısının 40 bin, dolaylı istihdamının ise 500 bin olduğu bilgisini veren Güler, "Bizim toplam 23 milyon adet üretimimiz var, bunun 18 milyon adedi ihracat. Yani ciromuzun, üretimimizin yüzde 75'i ihracattan geçiyor" ifadelerini kullandı.

Güler, beyaz eşya sektörü üretiminde Türkiye'nin dünyada Çin'den sonra ikinci sırada olduğuna vurgu yaparak sektörün Türkiye büyümesine katkılarına dikkati çekti.

Güler, "Son yıllarda şirketlerimiz markalaşmaya da daha fazla yatırım yapmaya başladı. Konsolide ciromuzda, bütün üyelerimizin 30 milyar liralık bir toplam cirodan bahsedebiliriz. Ciromuzun çoğu ihracattan geçiyor, ihracatta ağırlığımız AB ama son yıllarda diğer ülke ve kıtalara da kaymaya başladı. 150 farklı ülkeye üyelerimiz ihracat yapıyorlar. Bunların içinde Avustralya dahi var. Çin Avusturalya'ya daha yakın olmasına rağmen, üyelerimizin yakaladığı teknolojik farklılıklar dolayısıyla buraya ihracat yapabiliyoruz." değerlendirmesini yaptı.

-Büyümenin ana motoru ihracat

Seçim döneminde yaşanan tüketici çekimserliğinin seçim sonrası sıçramaya dönüştüğü bilgisini veren Güler, "Sektörümüz 15 yılda yüzde 11 büyüdü. Büyümenin ana motoru ihracat. Devletin yaptığı destek programları şirketlere önemli avantajlar sağladı. İç piyasada 2015 yılı iç satışlarımız 6,4 milyon adet, ihracatımız ise 16,1 milyon adet olarak gerçekleşti" dedi.

Toplantı sonunda TÜRKBESD yetkilileri gazetecilerin sorularını yanıtladı. Rusya ve Türkiye arasında yaşananların, sektörü etkileyip etkilemeyeceği sorusuna Güler şu yanıtı verdi:

"Rublenin seyrine bakın, ruble uçağı zaten 2013 yılında çakıldı. Bizim tarafta Rusya 2013 yılında çakıldı. Geçen yıl ki uçak düşürme sonucu yaşanan şokun bize etkisi daha minör oldu, majör bir etkisi yok.
Çünkü önceki yıllarda zaten bir geçiş olmuştu, geçen yıl ki olayın çok ciddi etkisi olmadı. Irak konusunda da ihracat olarak daha önce gerçekleşen satışların sınır ticareti ile devam ettiğini belirledik. Eskiden rakamları takip edebiliyorduk ama şimdi sınır ticareti yapıldığı için rakamları takip edemiyoruz. İran 2016 yılında herkes için büyük bir fırsat olacak."

-"Çinli firmalar Türkiye'de harıl harıl ortaklık arıyor "

TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Muharrem Yamaç da açıklamasında Türkiye'nin yıllık 23 milyon adetlik beyaz eşya üretimi ile Çin'in ardından dünyanın en büyük ikinci beyaz eşya üreticisi konumunda bulunduğunu,Türkiye'nin konumundan dolayı bir çok şirketin cazibe merkezi haline geldiğini söyledi.

Bu özelliğiyle Türkiye beyaz eşya sektörünün Çinli firmaların ilgisini çektiğini belirten Muharrem Yamaç, şunları söyledi:

"Çin lojistik maliyetleri yüksek olduğundan, Çinliler şu an harıl harıl Türkiye'de ortaklık arıyorlar. Burada üretip Avrupa'ya açılmak istiyorlar. Çin ekonomi heyetleri Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesini (OSB), Kayseri OSB'yi ziyaret etti. Türk firmalarla ortaklık kuracak yer arıyorlar. Heyetler daha ziyade ticaret ve sanayi odaları ama içlerinde şirketler de var. Ancak bir yandan da Türkiye yatırımcı için cazibesini kaybediyor. Trakya'da arsa metrekare maliyeti 150 dolar, Kayseri OSB'de bile 100 dolardan aşağı değil. Bu anlamda gelecek yatırımcıları kaçırmamak için bir takım çalışmalar yapılmalı. Çin'in Türkiye'de ortaklık kurması, sektöre yatırım yapması halinde belki de beyaz eşya fiyatları ucuzlayacak."

TÜRKBESD Başkan Yardımcısı Fatih Özkadı ise Çin'deki sadece bir üreticinin Türkiye’deki tüm üretim miktarı kadar beyaz eşya ürettiğini söyledi.

Türkiye’nin rakibinin daha çok Polonya olduğunu belirten Özkadı, “Avrupa’da Polonya’nın önünde kılpayı birinciysek aramızdaki farkı açmamız gerek . Polonya’nın AB’de üretim yapması nedeniyle bazı avantajları var. Üretim rakamları konusunda neredeyse başa başız. AB, Ukrayna ile serbest ticaret anlaşması imzaladı. Polonya’daki ürünler Ukrayna’ya gümrüksüz girebilmekte. Türkiye ise henüz Ukrayna’ya gümrüksüz ürün gönderemiyor. Gümrüklü ve gümrüksüz mal arasındaki fiyat farkı yüzde 10. Bu da Polonya’ya ciddi bir avantaj sağlıyor. Çin yılda 300 milyon adet, Polonya ise 20 milyon beyaz eşya üretiyor" diye konuştu.

AA

Advertisement