Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yaklaşık iki hafta önce Japonya Merkez Bankası Başkanı (BoJ) Haruhiko Kuroda negatif faize geçildiğini açıkladı. Japonya, her üç devlet tahvilinden ikisi sıfırın altında faizle işlem gören Almanya ile denk durumda bulunuyor.

Japonya'nın 10 yıl vadeli devlet tahvil faizi Salı günü yüzde 0.035'in altına geriledi. Bu durum, G7 ülkeleri arasında bir ilk oldu. Japonya 10 yıl vadeli tahvil faizlerinin negatife yönelmesinde BoJ'un vaatleri ve küresel piyasalardaki kargaşa nedeniyle güvenli varlık arayışı etkili oldu. Salı günü itibariyle, Japonya devlet tahvillerinin yaklaşık yüzde 72'lik kısmı negatif faiz bölgesinde bulunuyordu. Almanya'da da benzer bir yüzde bulunuyor. 10 yıl vadeli Almanya tahvil faizi Salı günü Nisan'dan bu yana ilk kez yüzde 0.2'nin altına geriledi.

Mitsubishi UFJ Kokusai Asset Management'ta baş yen-tahvil fonu yöneticisi Masayuki Koguchi, 10 yıl vadeli Japonya devlet tahvil faizinin sıfırın altına düşmesinin "sembolik" olduğunu düşünüyor. Koguchi, "Piyasaların aşırı ısınmış olabileceğine dair his dışında, satışa geçmek için bir neden göremiyorum. Spekülatif yatırımcılar tahvil faizlerinin nereye kadar düşeceğini test ediyor, dolayısıyla en dibin neresi olacağı meçhul." dedi.

BoJ ve Avrupa Merkez Bankası'nın eşi benzeri olmayan teşvikleri devlet tahvili faizlerini aşağı çekmekte başarılı olsa da, para birimleri güçleniyor ve hisse senetleri düşüyor. Kuroda ve mevkidaşı Draghi'nin teşviklerinin etkisi tahvil piyasası dışında etkisiz kalıyor gibi görünüyor.

Yen'in 1 yıldan fazla bir sürenin yükseğine ulaşmasıyla, BoJ'un enflasyonu yüzde 2 hedefine çekme konusundaki etkinliği sorgulanmaya başladı.