Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:00'de güncellendi)

Altın, metaller ve petroldeki düşüş ve Asya hisse senetlerinin kazançlarını geri vermesinin ardından güçlenen güvenli liman alımları ile yükseldi ve iki günlük düşüşünü durdurdu. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, yaklaşık bir yılın en yüksek seviyesine yükseldi. 

Spot altın, Pazartesi günü yüzde 1.5 düştükten sonra, yüzde 1.2 yükselerek ons başına 1,223.03 dolara kadar çıktı. Metal Singapur saati ile 15:25'te 1,220.04 dolar seviyesinde seyrediyordu. Asya hisse senetlerinin göstergesi MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.8'e kadar çıkardığı kazancını geri veriken, petrol, Pazartesi günü yüzde 5.2 sıçradıktan sonra yüzde 1.6 değer kaybetti.

Altın bu yıl, hisse senetleri ve petroldeki sert düşüşler sonrası metale yönelik değer koruma talebinin artmasının ardından yüzde 15 değer kazandı. Küresel hisse senetleri son sekiz seansta yüzde 6 artarken, bu ralli, yatırımcıların ekonominin gücünü anlayabilmek için ABD verilerini beklemeleriile birlikte biraz soluklanıyor. ABD'de bu hafta, Tüketici Güveni, konut satışları, dayanıklı tüketim malları siparişleri, ekonomik büyüme ve kişisel harcamalar verileri açıklanacak.

Singapur'da Phillip Futures Pte. yatırım analisti Daniel Ang, "Piyasa daha da gevşeme olacağından korkmaya devam ediyor," dedi ve "Bu hafta açıklanacak olan önemli ABD verileri altının 1,200 doların üzerinde tutunmasına neden oluyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Pazartesi günü itibariyle 24.4 ton artarak 1,665.2 tona çıktı ve art arda iki gün 20 tonun üzerinde artış gösterdi. Varlıklar böylece Mart ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı ve yılın başından bu yana yüzde 14 arttı.

Spot gümüş yüzde 0.4 yükselirken, platin fazla değişmedi ve palladyum yüzde 0.1 yükseldi.

(11:00'de güncellendi)