Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

2016 yılı ABD ekonomik görünümü, Fed'in Aralık ayında faiz artırımına gitmesiyle daha da belirsizleşti. Şubat ayı istihdam verisinin zayıf gelmesi durumunda, 4. çeyrek GSYİH büyümesindeki yavaşlama ve Ocak ayında yavaşlayan istihdam artışı kaynaklı endişeler şiddetlenebilir.

Bloomberg Intelligence (BI) Economics istihdam verisinin beklentiden iyi gelmesini beklerken, bu ve bunu Fed faiz artırımına kadar takip edecek birkaç rapor, tüketicilerin ekonomik büyümeyi sürdürebilip sürdüremeyeceklerine ilişkin işaret bulmak için dikkatlerin odağı olacak. Durum böyle olunca, haftalık çalışma saatleri, ortalama saatlik ücretler ve işsizlik oranı gibi tüketici gelirlerinin trendiyle ilgili her ipucunun dikkatle incelenmesi gerekiyor.

Ne beklenmeli?

-Bloomberg tahminleri, Şubat ayında tarım dışı istihdamda 195,000 artış olacağı yönünde oldu. 195,000 düzeyindeki tahmin, geçtiğimiz 6 ve 12 ayın sırasıyla 215,000 ve 222,000'lik ortalamalarının altında bulunuyor. Tahminler 70,000 ve 245,000 arasında değişti. BI Economics, Şubat ayı istihdam verisinin 220,000 seviyesine yakın gelmesini bekliyor.

-İmalat ve perakende sektörlerinde, Ocak ayında sırasıyla 29,000 ve 58,000'lik alışılmışın dışındaki artışın Şubat ayında devam etmemesi olası görülüyor. 2015 ikinci yarısında altı aylık hareketli ortalaması 59,000 seviyesinin altında, 6,000 artışı işaret eden eğitim ve sağlık hizmetlerinin de tarım dışı istihdam verisinin son trendine geri dönmesini sağlaması bekleniyor.

-Geçtiğimiz dört yıl boyunca Şubat aylarında yukarı yönlü ılımlı bir meyil vardı. Verinin beklentinin bir miktar üzerinde gelmesi için eğilim mevcut.

-İmalat ve İmlat dışı anketlerindeki geniş boşluk daralıyor. Bu daralma daha çok hizmet sektöründe sakinleşen koşullardan kaynaklanıyor. Bu nedenle istihdam artışı, kötüye gidişata ilişkin daha fazla ipucu sağlayabilir.

-İşsizlik oranına ilişkin medyan tahmini Ocak ayına göre bir değişiklik olmayacağı yönünde. BI Economics'te bu görüşü paylaşıyor ve işsizlik oranının Şubat ayında yüzde 4.9 oranında kalmasını bekliyor.

-Ortalama saatlik kazançlardaki artışın yavaşlayarak yüzde 2.3'lük 12 aylık ortalamasıyla aynı doğrultuda gelmesi olası görünüyor.

Politika yapıcıların, ekonominin piyasa kargaşasını atlattığına ilişkin güveni artmadan, Fed'in faiz artırımına gitmesi olası görünmüyor. Bu nedenle politika yapıcılar, ilk çeyrekteki büyüme kompozisyonuna ilişkin daha kapsamlı bir bilgi, ve ikinci çeyreğe ilişkin de fikir sahibi olmak isteyeceklerdir. İlk çeyreğe ilişkin görünümün Nisan sonuna kadar belli olmayacağı dikkate alınırsa, faiz artrımı için sıradaki fırsatın Haziran ya da Temmuz'a kadar gelmeyeceği görülüyor.