Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar Merkez Bankası'nın faiz koridorunun üst bandını indirme hamlesini ve piyasalara etkisini değerlendirdi. Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandını yüzde 10,75'ten yüzde 10,50'ye indirmiş, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,50'de ve faiz koridorunun alt bandını yüzde 7,25'te sabit tutmuştu. 

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede piyasanın faiz indirimine çok fazla tepki vermediğini belirterek "Başkan Erdem Başçı'nın süresi doluyor, piyasa bunu fiyatlamak isteyecektir. Piyasalar "Bu faiz indirimi döngüsünün başlangıcı mı, değil mi" diye sorgulamaya başlayacaktır.

Eğer bu faiz döngüsü haline gelecekse kur tarafında tepkinin daha fazla olmasını bekleyebiliriz ancak bugünkü kararın kurda negatif etkisinin çok fazla olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

- Lira'yı olumsuz etkileyebilir

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy maille yaptığı değerlendirmede indirimin lirayı olumsuz etkileyebileceğini, doların 2.90'ı aşabileceğini söyledi.

Aksoy "Bu ortamda bir senedir bankalar arası piyasada gecelik faiz %10.75 seviyesinde gerçekleşirken Merkez Bankası’nın gecelik borç verme faizinde indirim yapmasının lirayı olumsuz etkileyebileceğine dair görüşümüzü koruyoruz. UsdTry’de kısa vadede 2.90 seviyesinin üzerine hareket olabileceği görüşündeyiz" değerlendirmesini yaptı.

-Kararın piyasaya keskin etkisi yok

Meksa Yatırım Araştırma Uzmanı Eren Can Ümüt Bloomberg HT'ye kararın piyasalara net ve kesin etkisi olmadığını söyledi. Ümüt, "Piyasalarda beklenti minimum 50 puanlık indirim olabileceği yönündeydi. Ancak bugünkü adımın en önemli özelliği bankanın ilk sadeleşme adımını atmış olmasıdır. Merkez Bankası'nın bundan sonraki yol haritasını dikkatle takip etmemiz gerekiyor" dedi.

Ümüt karar sonrası kurda bir miktar yukarı hareket olmasına rağmen kalıcı olmadığını belirtti ve aşağı yönlü hareketlenmelerin gün içinde devam edebileceğini söyledi.

ALB Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Enver Erkan da 25 baz puanlık indirimin sembolik bir ayarlama olduğunu, fiilen fonlama maliyetlerine çok ciddi bir etkisi olmasını beklemediklerini belirtti.

Erkan "Merkez Bankası’nın işaret ettiği sadeleştirme koşullarından uzaklaşma oldukça TL’nin de dolara karşı orta ve uzun vadede zayıf kalma olasılığı bulunmaktadır" yorumunu yaptı.