Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya'da fiyatlar Şubat ayında yükselmedi ve bu durum, ekonominin Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) yüzde 2 olan enflasyon hedefinin oldukça uzağında kalmaya devam ettiğini işaret ediyor. Enflasyon 10 aydır sıfır seviyesi yakınında seyrediyor.

Japonya'nın taze gıda hariç tüketici fiyatları, Şubat ayında, tahminlere paralel olarak, üst üste ikinci ay değişmedi. Enerji ve gıda fiyatları çıkarıldığında, tüketici fiyatları, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0.8 arttı.

Enflasyonun yaklaşık bir yıl içinde yüzde 2 seviyesine ulaşacağı tahmininde bulunan BOJ Başkanı Haruhiko Kuroda için zaman işliyor. Merkez bankasının Ocak ayında eksi faiz politikasına geçmesine ve halihazırda daha önce benzeri görülmemiş büyüklükte teşvik programı uygulamasına karşın, fiyatlar yükselmiyor.

Tokyo'da Mitsubishi UFJ Research and Consulting kıdemli ekonomisti Shinichiro Kobayashi, veri öncesi yaptığı değerlendirmede, "Enflasyon henüz tabanı bulmadı, daha da düşecek," dedi ve "Kuroda'nın hedeflediği enflasyon seviyesine ulaşamayacağı yavaş yavaş açığa çıkıyor" şeklinde görüş bildirdi.

Kobayashi, taze gıda hariç tüketici fiyatlarının Mayıs ya da Haziran ayında yüzde 0.5 kadar düşeceği ve BOJ'un muhtemelen Temmuz'da ilave teşviğe gideceği tahmininde bulundu.

Japonya'da tüketici fiyatları endeksi Şubat ayında yıllık bazda, beklendiği üzere yüzde 0.3 yükseldi. Bu veri Ocak ayında da yüzde 0.3 artış göstermişti. Taze gıda hariç tüketici fiyatları söz konusu dönemde, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanına paralel olarak değişmedi. Bu veri Ocak ayında da değişmemişti.