Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Doların, traderları son bir aydaki ilk haftalık kazancının şansa olmadığını kanıtlaması için daha yapması gereken çok şey var.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed yetkililerinin geçen hafta faiz artırımının uzak olmayabileceğini işaret etmelerinin etkisi ile, Kasım ayından bu yana en güçlü haftalık kazancını gerçekleştirdi. Gelecek hafta açıklanacak olan ve 207,000 artış göstermesi beklenen Mart ayı istihdam verisi, doların 17 Mart'ta gördüğü dokuz ayın en düşük seviyesinden başlattığı sıçramasını sürdürüp sürdüremeyeceğini belirleyecek.

Londra'da Credit Agricole SA'nın kurumsal ve yatırım bankacılığı biriminde 10'lar Grubu Döviz strateji başkanı Valentin Marinov, "İstihdam verisi Fed'in faiz artırıcağına ilişkin beklentileri korumalı ve doları desteklemeli," dedi ve "Gelecek hafta açıklanacak bu veri, yatırımcıların merkez bankası faiz beklentilerinin doların lehine daha da normalleşmesi için durumu güçlendirebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar, kötüleşen küresel büyüme görünümünden dolayı Fed'in para politikasını sıkılaştıramayacağı beklentisi ile, Ocak ayından beri yüzde 4'ün üzerinde değer kaybetti. Bu kayıplar, Fed'in 15-16 Mart'taki toplantısında, bu yıl için faiz artırımı tahminlerini düşürmelerinin ardından daha da derinleşri. Bunun ardından, Fed yetkilileri bu hafta, gösterge faizin önümüzdeki birkaç ayda artırılabileceğini işaret etti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi geçen hafta yüzde 1.3 artarak 1,201.29 puana çıktı ve 26 Şubat haftasından bu yana ilk haftalık kazancını gerçekleştirdi. 16 önemli para biriminin büyük bölümü karşısında değer kazanan dolar, euro karşısında yüzde 0.9 yükselerek 1.1167 seviyesine ve yen karşısında, hafta içinde Ekim 2014'ten bu yana en düşük seviyesini görmesinin ardından yüzde 1.4 güçlenerek 113.08 seviyesine çıktı.

Günlük işlem hacmi 5.3 trilyon doalr olan küresel döviz piyasasının bazı katılımcıları için, doların bu yılki sarsıntılı seyr, ABD para biriminin bir dönüm noktasına yöneldiğini işaret ediyor. Dolar endeksi bu ay yüzde 2.3 ve bu yıl yüzde 2.5 düştü.

ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında 242,000 arttı ve ekonomistlerin büyük bölümünün tahmininden daha iyi çıktı.  Nisan'da açıklanacak ola Mart ayı verileri, politika yapıcıları ve piyasa katılımcıları tarafından, dünyanın en büyük ekonomisinin durumunu ölçmek için kullanılacakç

Portland, Oregon'da U.S. Bank Wealth Management sabit getirili menkul kıymetler araştırma müdürü Jennifer Vail, "Ekonomik veriler pozitif eğilim ile birlikte karışık bir seyiz izlediği sürece, dolarda ılımlı bir yukarı hareket görülecek," dedi.