4,5G için fatura uyarısı
4,5G'ye geçişle birlikte yüksek internet faturalarıyla karşılaşmak istemeyen tüketicilerin dikkatli olması konusunda uyarı geldi
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, 4,5G’ye geçişle kişilerin internet kullanım miktarlarının da artacağını belirterek, yüksek internet faturalarıyla karşılaşmak istemeyen tüketicilerin ne kadar veri kullandıklarını "Veri Kullanım Hesaplayıcı" hizmetiyle hesaplayabileceğini söyledi.
Özeren, yaptığı açıklamada, mobil haberleşme hızını 3G’ye göre 10 kat artıracak 4,5G teknolojisinin, 1 Nisan itibarıyla kullanılmaya başlanacağını anımsatarak, 4,5G teknolojisiyle internet kullanımının da artacağı uyarısında bulundu.
Tüketicilerin internet kotalarını aşmaları durumunda yüksek faturalarla karşı karşıya kalabileceklerini anlatan Özeren, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hayata geçirilen ve internet sitesinde yer alan Veri Kullanım Hesaplayıcı sayesinde yüksek internet faturalarının önleneceğini ifade etti.
Özeren, Veri Kullanım Hesaplayıcı sayesinde tüketicilerin; aylık ya da günlük görüntüledikleri sayfa sayısını, gönderdikleri e-posta adedini, izledikleri toplam video ve dinledikleri müzik süresini, yüklediği sosyal medya içeriklerini, oyun oynadıkları zamanı ve diğer kullanımlarını girerek, ne kadar veri kullandıklarını hesaplayabildiğini kaydetti.
Kendi alışkanlıklarına ilişkin veri kullanım miktarını belirleyen tüketicilerin, buna göre kota seçebileceğini ya da kotalarını aşıp aşmadıklarını tahmin edebileceğini anlatan Özeren, "BTK, Veri Kullanım Hesaplayıcı'yı bilgi vermek amacıyla hazırladı. Sistemdeki hesaplama kesinlik içermeyip, yaklaşık bir değer ifade edecek. Bu nedenle sistemin fatura doğrulama amacıyla kullanılması mümkün olmayacak." diye konuştu.
Dünyanın en hızlı mobil internet teknolojisi 4.5G için geri sayım başladı. Bu teknojiyi kullanabilmek için ise 4.5G uyumlu bir akıllı cihaz ve SIM kart gerekiyor. İletişim operatörleri düzenledikleri kampanyalarla SIM kart değişimini ücretsiz olarak yapıyor.
Ancak 4.5G’li SIM kartların hızlı değişim süreci bankaları zorlamaya başladı. Bunun sebebi de internet ve mobil bankacılık uygulamalarına giriş için kullanılan tek kullanım şifrenin tek bir SIM kartla eşleştirilmesi.
Güvenlik için alınan bu önlemde, banka müşterilerine hesap numarası ve şifrelerini girdikten sonra tek şifrelik gönderiliyor. Bu şifre de SIM kartla eşleştiriliyor. Ancak SIM kartı değişikliklerinde tek kullanımlık şifreler güvenlik gerekçesi ise gönderilmiyor.
Bu soru için ise bankalar alarma geçti. Birçok banka internet sitelerinin ana sayfalarından bilgilendirmeler paylaşarak müşterilerine konu hakkında bilgi verdi.
Verilen bilgilerde 4.5G için SIM kartını değiştiren abonelerin, internet ve mobil bankacılığa girişte SMS ile gönderilen tek kullanımlık şifrenin size gelmemesi durumunda, müşterisi oldukları bankanın telefon bankacılığını araması, ATM’lerde şifre işlemleri menüsünde yer alan ‘SIM Kart bloke kaldırma’ adımını kullanması veya doğrudan şubeden destek alması gerektiği beliritildi.
Türkiye 1 Nisan'da 4,5G'ye geçiş yapıyor. Konuyla ilgili bankalardan gelen bu mesaja dikkat etmeniz gerekiyor.
BANKALARIN MESAJI ŞU ŞEKİLDE;
GSM operatörleri, 1 Nisan 2016 tarihinden itibaren, SIM kartı ve cihazı uyumlu müşteriler için 4.5G mobil iletişim altyapısını kullanmaya başlayacaktır.
SIM kartlarını, 4.5G ile uyumlu SIM kartlarla değiştiren müşterilerimizin internet ve mobil bankacılık kanallarına girişi aşamasında, SMS ile gönderilen tek kullanımlık şifrenin yasal düzenlemelere bağlı banka uygulamaları nedeniyle iletilememesi söz konusu olabilecektir.
İnternet ve mobil bankacılığa girişte SMS ile gönderilen tek kullanımlık şifrenin size iletilememesi durumunda; SMS ile tek kullanımlık şifrenin tarafınıza iletilmesi için onay verebilirsiniz.