Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Wall Street Journal'da yer alan habere göre, Cuma günü gelecek olan istihdam piyasası ve imalat sektörü verileri dikkatle izlenecek. Hafta boyunca açıklanacak diğer veriler Tüketici Güveni ve harcamaları, enflasyon ve Fed'in politikasının görünümü konusunda bilgiler içerecek.

1) İstihdam
Bu haftanın belki de en önemli verisi Cuma günü açıklanacak olan istihdam verisi olacak. İstihdam yıl başından bu yana sağlam kalmaya devam etti. Tarım dışı istihdam büyümesi geçtiğimiz üç ayda ortalama 228,000 seviyesindeydi. İşsizlik oranı Ocak'tan bu yana yüzde 4.9 seviyesi etrafında kaldı. Ücretler Şubat'ta dip seviyesini görse de işgücüne katılım geçtiğimiz sonbahardan bu yana yükseldi. Resesyon riskinin arttığı konusunda uyarıda bulunan ekonomistler istihdam piyasasının ivmesine ilişkin işaretleri dikkatle izleyecek.

2) İmalat
ABD imalat sanayii, geçtiğimiz aylarda düşen yurtdışı talep ve yurtiçinde enerji sanayindeki zayıflık nedeniyle zorluklarla karşılaştı. Ancak, imalat sanayindeki daralmanın yavaşlıyor olabileceğine dair işaretler görülüyor. ISM imalat sanayi endeksi Şubat'ta 49.5'e yükselirken, bu Eylül'den bu yana en yüksek seviye oldu. 50'nin üzerindeki veriler genişlemeye işaret ediyor. ISM Mart ayı verisi Cuma günü açıklanacak.

3) Dolar ve güven endeksi
Tüketici harcamaları ABD ekonomik büyümesinin lokomotifi olarak toplam üretimin yaklaşık üçte ikisini oluşturuyor. Hanehalkı harcamalarının sağlığına ilişkin sinyaller hakkında bir çok veri açıklanacak. Pazartesi günü Commerce Department, Şubat ayına ilişkin kişisel gelir ve harcamalar verilerini açıklayacak. Cuma günü otomobil üreticileri Mart ayı satış rakamlarını açıklayacak. Araba ve hafif kamyon satışları Şubat ayında güçlüydü. ABD'de vatandaşların güvenine ilişkin iki veri açıklanacak: Salın günü tüketici güven verisi beklenirken, Cuma günü de Michigan Ünivesitesi'nin Mart ayı tüketici algısı verisi incelenecek.

4) Fed
Fed Mart ortasında bu yıl kısa vadeli faizleri artırma konusunda daha yavaş hareket etmeyi planladığına dair sinyaller verirken, bir sonraki faiz artırımına ilişkin zamanlamanın ucunu açık bırakmıştı. Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart'a göre, Fed Nisan ayında bir hamle yapabilir. Fed Başkanı Janet Yellen Salı günü Economic Club of New York konuşmasında Fed'in faiz politikasının görünümüne ilişkin önemli mesajlar verebilir. New York Fed Başkanı William Dudley de Perşembe günü Lexington'da bir konuşma yapacak.

5) Fiyatlar
ABD'de fiyatlar genel seviyesine ilişkin veriler ucuz petrol ve ithalat nedeniyle baskı altında kalmaya devam ediyor. Ancak, enflasyonist baskıların oluştuğuna dair sinyaller bulunuyor; Şubat ayında ABD'de gıda ve enerji fiyatları hariç TÜFE bir önceki yıla göre yüzde 2.3 yükseldi. Bu rakam çekirdek fiyatlar açısından yaklaşık 4 yılın en güçlü yıllık büyümesine işaret etti. Fed yıllık yüzde 2 enflasyon hedefliyor ancak farklı bir enflasyon göstergesi kullanmayı tercih ediyor ki bu veri de kişisel harcamalar fiyat endeksi. Şubat ayı kişisel harcamalar fiyat endeksi Pazartesi günü açıklanacak. Bu veri fiyatlar genel seviyesinde son dönemde yaşanan hızlanmanın devam edip etmediğine ilişkin fikir verecek. Fed Başkanı Yellen, Mart ortasında gazetecilere verdiği cevapta eleştirel bir tona sahipti. Yellen, bu gelişmeler konusunda "tedbirli olduğunu ve kalıcı olacak kayda değer bir yukarı hareket görüldüğü kanısına henüz varmadıklarını" söyledi.