Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyareti ile ilgili olarak "Obama ile görüşme üzerinde çalışılıyor" dedi.

Kalın, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.Bir gazetecinin “Cumhurbaşkanı, Amerika ziyareti çerçevesinde Obama ile özel bir görüşme planlandı mı? Ziyaret öncesinde iş adamı Rıza Sarraf'ın ABD’de tutuklanmasının ardından özellikle Türkiye’de bazı medya gruplarında ve sosyal medyaya hükümeti ve Sayın Cumhurbaşkanı’nı hedef alan bir algı operasyonu yaratılmaya başlandı ve özellikle bu ziyaret öncesine denk getirildi bu. Bu tabloyu nasıl okumalıyız?” şeklindeki sorusuna karşılık Kalın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin, ikili ziyaret olmadığına, çok uluslu, çok katılımlı bir zirve ziyareti olduğunu bildirdi.

Bu tür zirvelerde programın elvermesi halinde ikili ziyaretlerin de yapıldığını vurgulayan Kalın, zirve marjında planladıkları, kendilerinden talep edilen ve kendilerinin talep ettiği çeşitli görüşmelerin olacağını belirterek, "Sayın Obama ile de böyle görüşmenin olması üzerinde şu anda çalışılıyor.” dedi.

"Resmi açıklamaları esas almakta fayda var"

Zirve programının oldukça yoğun olduğunu dile getiren Kalın, şöyle devam etti:

“Şunun da altını çizeyim, çeşitli spekülasyonlar yapılıyor, yine bir tür algı operasyonu; işte ‘görüşmeyecek, görüşmüyorlar vs.’ gibi. Biz en son sayın Obama ile Paris’te görüştük, ondan sonra telefon görüşmelerimiz oldu. Her düzeyde bu ilişkiler devam ediyor. Yani burada sürekli bu ilişkinin mahiyeti üzerine yapılan bu tür spekülasyonları bir kenara koyup resmi açıklamaları esas almakta fayda var. Zaten bu zirve boyunca Sayın Cumhurbaşkanımız, Obama dahil bütün liderlerle 1,5 gün beraber olacaklar. Nükleer güvenlik meselesinden terörle mücadeleye kadar birçok konuyu konuşacaklar ki bunlar aynı zamanda, bizim ikili ilişkilerimizi de ilgilendiren konular. Yani terör meselesi olsun, diğer konular olsun."