Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de resmi imalat sanayi göstergesi son sekiz ayda ilk kez koşulların iyileşmekte olduğunu gösterdi ve bu durum, hükümetin maliye ve para politikaları yoluyla uygulamaya koyduğu teşviklerin etkisini göstermeye başladığını işaret ediyor.

İmalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Mart ayında 50.2 seviyesinde gerçekleşerek genişleme bölgesine geçti. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, bu verinin 49.4 seviyesinde çıkması bekleniyordu. Böylelikle imalat göstergesi Kasım 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. İmalat dışı PMI, söz konusu dönemde, Şubat ayındaki seviyesi olan 52.7'den 53.8 seviyesine tırmandı. Bu veriler sonrası emtia para birimleri ve bakır değer kazandı.

Geçen ay toplanan Ulusal Halk Kongresi'nde üst düzey yetkililer, bu yıl için yüzde 6.5 ila yüzde 7 arasındaki büyüme hedefine ulaşabilmek için, rekor büyüklükte mali açığa gidileceğini açıkladı ve sıkıntılı kamu iktisadi kuruluşlarının yeniden yapılandırılmasının hızlandırılacağı taahhüdünde bulundu. Para otoriteleri de, büyümenin teklemesi durumunda, harekete geçmek için potansiyel olduğunu kaydetti.

Hong Kong'da Standard Chartered Plc baş Çin ekonomisti Ding Shuang, "İnsanlar bu yılın başında sert inişten endişe duyuyordu, ancak Ulusal Halk Kongresi sonrası, beklenti şimdi hükümetin büyümeyi yüzde 6.5 alt sınırının altına inmesine izin vermeyeceği yönünde," dedi ve "Para politikası gevşek kalmaya devam edecek ve bu durum iş dünyası güvenini destekliyor" şeklinde görüş bildirdi.

Özel Sektör PMI

Caixin Media ve Markit Economic'in açıkladığı dğer bir imalat sanayi satın alma yöneticileri verisi (PMI) ise Mart ayında 49.7'ye yükselerek, Şubat 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Bu veri Şubat ayında 48.0 seviyesinde gerçekleşmişti.