Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye ve İstanbul İmalat PMI anketlerinin Mart 2016 dönemi sonuçları açıklandı.

Buan göre Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi Mart ayında 49.2 olarak beklentinin altında kaldı. Veri, imalat sektörünün faaliyet koşullarında Ekim 2015’ten beri ilk kez bozulma yaşandığını gösterdi.

Beklenti: 50.1'di. Endeks önceki ay 50.3 değerini almıştı.

Martta gözlenen bozulma üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşten kaynaklandı. Türk imalatçılar tarafından alınan yeni iş hacmi son beş ay içinde ilk kez mart ayında azaldı ancak yeni iş hacmindeki düşüş, ılımlı düzeyde gerçekleşti. Yeni ihracat siparişleri üst üste üç ay olacak şekilde mart ayında da azaldı.

Markit Kıdemli Ekonomisti Trevor Balchin, PMI anketine yönelik şu değerlendirmede bulundu:

“Anket verileri, bahara girilirken üretimde, siparişlerde ve ihracatta düşüşlerin yanı sıra istihdamda durgunluğa işaret ediyor. Birçok firma talep koşullarının zayıf olduğunu belirtiyor. Ancak mart ayındaki bozulma ılımlı düzeyde gerçekleşti ve enflasyonist baskılar azaldı. PMI endeksi, Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayımladığı takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretiminde Ocak ayında gerçekleşen yıllık yüzde 5,6’lık büyüme hızının önümüzdeki aylarda düşebileceğine işaret etti.”

PMI’ların 50’den büyük olması önceki aya kıyasla bir iyileşmeye ya da artışa işaret ederken 50’den küçük rakamlar önceki aya göre kötüleşme ya da düşüş olarak değerlendiriliyor.