Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen ülke Borsaları Mart 2009'dan beri görülen en büyük ralliyi sonlandırırken para birimleri de rekor yüksek seviyeden düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi %1.2 düşüşle 826.45 puan oldu. Endeks Mart ayında %13 yükseldi.

20 gelişen ülke para biriminden oluşan endeks ise geçen ay %6'dan fazla yükselmesinin ardından bugün %0.1 düştü.

ABD'de bugün açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde Çin'de açıklanan imalat PMI verisi tahminleri aştı.

Kuala Lumpur'daki Fortress Capital Asset Management'ta yönetici olan Geoffrey Ng, toparlanmanın ardından kar satışları olduğunu belirtti ve "Çin'de PMI verisi iyi hissettiren bir etken ancak yatırımcılar bu trendin sürmesini isteyecektir" diye konuştu. Geçen ayki rallide kilit öneme sahip olan petrol ikinci haftada da düştü. Bloomberg Emtia Endeksi ikinci haftada da kayba ilerledi. 

Fed Başkanı Janet Yellen bu hafta yaptığı konuşmasında para politikasında temkinli olmanın önemine vurgu yaptı.

Borsalar

Asya'da endeksler son işlem gününde geriledi. Çin'de Şanghay Borsası %1.3 düştü, Hong Kong'ta Hang Seng China Enterprises Endeksi dün Ocak'tan beri en yüksek seviyeyi görmesinin ardından %1.8 düştü.

MSCI Gelişen Piyasa hisseleri %1.2 düştü. Son olarak Mayıs 2009'da %13'ten fazla yükselen endeks Haziran'da düşerken Temmuz ayında rallisini sürdürmüştü.

Endekste bugün yükselen her hisseye karşı 2'den fazla hisse düştü. Teknoloji ve ham madde şirketleri düşüşe öncülük etti.  Samsung Electronics hisseleri %3.1 düştü. Bu 4 Ocak'tan beri görülen en büyük gerileme oldu.

Manila'daki BDO Unibank'ta şef piyasa stratejisti olan Jonathan Ravelas, "Yatırımcılar temkinli davranıyor. Çin'in PMI verisi iyi görünüyor ancak şimdiki soru ekonomi istikrara kavuştu mu, büyüme sürdürülebilir yolda devam edecek mi?..Yatırımcılar ABD verisinin ralliyi bozabileceği beklentisiyle kazançlarını koruyor" diye konuştu.

Kurlar

Güney Kore won'u bugün gelişen ülke kurlarındaki düşüşe öncülük etti. Para birimi dün 2009'dan beri en büyük aylık ralliyi kaydetmişti.

Malezya ringiti geçen çeyrekte %10 yükselerek 1973'ten beri en iyi performansı kaydetmesinin ardından bugün %0.2 düştü. Endonezya rupisi ise %0.5 yükseldi.

Doların 10 para birimi karşısında seyrini izleyen Bloomberg Dolar Spot Endeksi bu hafta %1.5 düştü. Bu Şubat'ın ilk haftasından beri görülen en büyük düşüş..Endeks Şubat ayında %1.8, Mart ayında %3.9 oranında düştü.