Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de iyi gelen istihdam verisine rağmen Fed'in faiz artışında aceleci olmayacağı beklentisiyle gelişen ülkelerin hisse senedi piyasalarındaki ralli sürdü.

Fed Başkanı Janet Yellen'in geçen hafta faiz artışlarında temkinli olacaklarını açıklaması riskli varlıklara olan talebi artırdı, gelişen Borsalardan oluşan endeks 2 haftanın en kötü günlük düşüşünü sonlandırarak yükselişe geçti. Endekste çoğu sanayi grubu yükseldi.

Güney Kore won'u ve Malezya ringit'i güçlenirken çoğu gelişen ülke para birimi düştü.

Bloomberg'in 20 para biriminden oluşan endeks Mart ayını rekor artışla tamamlarken bu ay geriledi.

Manulife Asset Management Services'te yatırım birimi şefi Jason Chong, "Asya piyasaları güvercin Fed ve Çin ekonomisine dair istikrarlı gelen verilere olumlu tepki verdi. ABD ekonomisindeki iyi gidişata rağmen Yellen küresel ekonomi için endişeli. Bu da doğru bir tutum" diye konuştu.

Borsalar

Güney Kore'de Kospi Endeksi 2 günlük düşüşü sonlandırırken Malezya ve Filipinler borsalarının her biri %0.5 yükseldi. Hindistan'da gösterge endeks %0.2 yükseldi. Şanghay, Hong Kong borsaları ise tatil nedeniyle kapalıydı.

Barclays ve UBS gelişen ülke varlıklarındaki rallinin sonlanabileceğini öngördü. Bu kurumlara göre güvercin Fed, Çin ekonomisinde istikrar ve petroldeki yükseliş de rallinin sürmesi için yeterli olmayacak. ,

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Hong Kong'ta 12:53'te %0.3 yükseldi. Endeks Mart ayında 513 oranında arttı, bu Mayıs 2009'dan beri görülen en yüksek artış oldu. Endeksin yıllık bazda artışı ise %4.3 oldu.

Endekste 10 sektörden 9 tanesi yükseldi, bilgi teknolojileri ve sağlık hizmetleri yükselişe öncülük etti.

Para birimleri

Goldman Sachs Group, 7 yıldaki en iyi ralli sonrasında Asya paralarını satma zamanı olduğunu belirtti. Banka stratejisti Kamakshya Trivedi, Çin ve Japonya'da daha fazla gevşemenin para birimleri yuan ve yen'i 2008'de görülen en düşük seviyelere taşıyabileceğini kaydetti.

Bloomberg'in gelişen ülke kurlarından oluşan endeksi ikinci günde de düştü. Güney Afrika randı ve Tayland bahtı en fazla düşüşü kaydetti.

Won %0.6 artışla 4 ayın zirvesine çıkarken Malezya ringit'i %0.3 yükseldi.