Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Suudi Arabistan'ın ABD tahvillerini elden çıkarma tehdidiyle ilgili önemli bir sorun var: ABD tahvillerinin alternatifi yok.

Dünyanın üçüncü büyük Döviz rezervine sahip olan Suudi Arabistan Krallığı, ABD kongresinin, Suudi Arabistan'ın 11 Eylül 2001 terör saldırılarında ABD mahkemelerince herhangi bir şekilde sorumlu tutulabileceği yönündeki yasanın geçirilmesi halinde ABD varlıklarını satmaya başlayacağı uyarısında bulundu. New York Times'ın bu ayki bir haberine göre söz konusu miktar yaklaşık 750 milyar dolarlık ABD hazine tahvili ve diğer ABD varlıklarına karşılık geliyor.

Suudi Arabistan'ın diş bilemesine karşın ABD Doları rezerv para olarak, uluslararası ticarette açık ara en fazla kullanılan para birimi. ABD tahvil piyasası ise, Japonya ve Avrupa'nın yatırımcıları eksi faizlerle cezalandırdığı bir dönemde, dünyanın en büyük ve en likit tahvil piyasası konumunda.

Harvard Üniversitesi'nde uluslararası ekonomi profesörü olan Richard Cooper, “7 milyar dolardan bahsediyor olsaydık ayrı bir şey olurdu ama burda 700 milyar dolardan bahsediyoruz. Varlıklarını neye koyacaklar? Çok fazla dolar satmak teknik anlamda zor” dedi.