Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yenin yıla yirmi yıldan uzun bir sürenin en iyi başlangıcını yapması, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) spekülatörleri vazgeçirmek için kullandığı sözlü müdahaleyi artıracağı yönündeki beklentileri destekliyor.

Japonya parası, dolar karşısında Cuma günü 18 ayın zirvesine tırmanarak ardı ardına üç aylık yükseliş serisini kaydetmeye yöneldi. Yenin bu yılın başından beri gerçekleştirdiği yüzde 12 artış, 1995 yılının aynı döneminde kaydettiği yüzde 18'lik yükseliş ardından en güçlü kazanç oldu. Yenin güvenli liman özelliği, küresel büyümeye ilişkin belirsizliklerin olduğu bir dönemde daha güç kazanıyor. Eksi faiz benimseme kararının geri tepmesi ardından merkez bankasının etkinliğine ilişkin soruların seslendirilmesi hisse senetlerini zayıflatarak yeni yukarı taşıdı. Japonya piyasaları Cuma günü tatil nedeniyle kapalı olacak.

Londra'da National Australia Bank Ltd. stratejisti Gavin Friend, "BOJ, ancak piyasanın fazla saldırgan olmaya başlaması durumunda sözlü müdahalede bulunacaktır.  Hrhangi bir müdahalenin gelmesi için aşırı bir hareket olmalı ve bizce bu günlük yüzde 4 seviyelerinde" şeklindegörüş bildirdi.

Yen, Ekim 2014'ten bu yana görülen en güçlü seviye olan 106.91'e gelmesinin ardından, Londra saatiyle 10:32'de dolar karşısında 107.05 seviyesinden işlem gördü. Yen, Nisan ayında dolar karşısında yaklaşık yüzde 5 değer kazandı. Japonya parası Nisan ayında, 16 önemli paranın tamamı karşısındayüzde 1'in üzerinde yükseliş kaydetti.