Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa paraları kazançlarını ikinci güne taşıdı ve enerji şirketleri, petrolün varil fiyatının altı aydan bu yana ilk kez 50 doları aşmasıyla değer kazandı.

MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi, Hong Kong saatiyle 12:31'de yüzde 0.2 yükseldi. Malezya Ringiti ve Endonezya Rupisi, endeksteki yükselişe öncülük etti. Şanghay Bileşik Endeksi, ulaşım şirketlerinde yüksek yakıt maliyetlerine ilişkin endişelerin etkisiyle düştü.

Gelişen piyasa varlıkları, ABD ekonomisinin toparlandığına ilişkin işaretlerin etkisiyle piyasaların daha yüksek ABD faizine dayanabileceği yönündeki iyimserliğine petroldeki kazançların eklenmesiyle, bu hafta yükseldi.

Singapur'da Societe Generale SA Asya Döviz stratejisi birim yöneticisi Jason Daw, “Petrolün küresel risk algısının bir göstergesi olduğu zamanla daha belirgin hale geldi. Yani petrol yükseldiği zaman gelişen piyasa paraları da değer kazanma eğiliminde oluyor. Piyasalar Fed korkuları açısından geçtiğimiz yıla göre daha iyi durumda” dedi.

MSCI Gelişen Piyasa Paraları Endeksi bu hafta yüzde yüzde 0.3 yükselerek yaklaşık dört haftanın en güçlü yükselişine hazırlanıyor. Gösterge, bu ay yüzde 2.6 ekside bulunuyor.

Ringit, petroldeki yükselişin Asya'nın tek büyük petrol ihracatçısına olan güveni artırmasıyla Perşembe günü yüzde 0.5 değer kazandı.

Malezya parası bir aydan uzun bir sürenin en güçlü iki günlük yükselişine hazırlandı. Mayıs ayındaki kayıplarını yüzde 4.5'e indiren para, Asya'nın en kötü performansını gösterdi. Güney Afrika Randı, Endonezya Rupisi ve Thai Bahtı'nda kazançlar yüzde 0.2'yi aştı.