CHP'nin Anayasa taslağında 'daha güçlü Meclis' vurgusu
CHP'nin, uzun süredir üzerinde çalıştığı Anayasa değişikliği taslağının ana çerçevesi ortaya çıktı
CHP’nin Anayasa değişikliği için hazırladığı taslak, ana hatlarıyla belli oldu. İlk dört maddeye dokunulmayan taslakta, Meclis’in daha etkin yasama ve denetim gücüne kavuşturulması, Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin ise sınırlandırılması öngörülüyor. Temel hak ve özgürlükler de genişletilecek.
CHP’nin, uzun süredir üzerinde çalıştığı Anayasa değişikliği taslağının ana çerçevesi ortaya çıktı. Buna göre, Anayasa’nın ilk dört maddesine dokunulmayacak. Meclis’in etkinliğinin artırılması, Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin parlamenter sisteme uygun şekilde sınırlandırılması, temel hak ve özgürlüklerinin kapsamının genişletilmesi temel esaslar arasında yer alıyor.
CHP MYK tarafından Parti Meclisi’ne (PM) sunulan raporda, Anayasa değişikliğine ilişkin yapılan çalışmalar hakkında bilgi verildi. Raporda, Anayasa taslağı konusunda akademisyenlerle gerçekleştirilen toplantıların devam ettiğine dikkat çekilerek, çalışmanın ana hatlarının belirlendiği vurgulandı. Yazım işleminin tamamlanmasının ardından kamuoyuna açıklanacağı belirtilen CHP’nin Anayasa taslağında “olmazsa olmazlar” şöyle sıralandı:
KURUCU İRADE: Yürürlükteki ilk dört maddeyi ve kurucu iradeyi koruyan bütünlüklü bir Anayasa hazırlanacak. Anayasa’nın tümü ele alınıp yeniden hazırlanacak, ancak ilk dört maddeye dokunulmayacak.
DENGE VE DENETİM: Denge ve denetleme mekanizmaları kurumsal olarak oluşturulmuş, kuvvetler ayrılığına dayalı bir Anayasa yapılacak.
GÜÇLÜ MECLİS: Etkin yasama ve denetim faaliyetlerine imkân tanıyan güçlü bir Meclis olacak. Cumhurbaşkanı’nın yetkileri parlamenter sisteme uygun şekilde sınırlanacak.
YENİ KURUMLAR: Erkler arasında yetki ve sorumluluk dengesi kurulacak. Yetki tecavüzlerini önleyecek anayasal kurumlar yer alacak.
SİSTEM VURGUSU: Parlamenter sistem esas alınacak, bu sistemi bozan yapılar kaldırılacak.
BAĞIMSIZ YARGI: Gerçek anlamda tarafsızlık ve bağımsızlık esasına göre düzenlenecek olan yargı, denge denetleme mekanizmasında etkin bir yere oturtulacak.
SOSYAL DEVLET: Sosyal devlet öne çıkarılacak. Temel hak ve özgürlükler genişletilecek.
HT