Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in Çarşamba günü faiz artırımına gitmesi beklenmiyor ve gitmeyecekte. Bunun yerine Fed, rapor ve Başkan Janet Yellen tarafından düzenlenecek olan basın toplantısı yoluyla iletişim kurarak ABD ekonomisine ve gelecekte para politikalarının uygulamalarına ilişkin güncel bir değerlendirme yapacak.

Merkez bankasının değineceği altı ana konu:

1.Fed, moral bozucu Mayıs ayı istihdam verisine ve hayal kırıklığına uğratan istihdam artışı verisine karşın ABD ekonomisine ilişkin karma bir tablo çizecek.

2.Fed'in tedbirli duruşu bir miktar, akışkan küresel ortamı yansıtacak. İhtiyatlı duruş yalnızca düşük uluslararası büyümeyi değil, aynı zamanda 23 Haziran Breixt referandumuna ilişkin büyük belirsizliğide yansıtacak.

3.Fed, finans piyasasının davranışına ilişkin yorumda bulunurken volatilitenin sıradışı ekonomik ve finansal gelişmelere rağmen görece düşük olduğunu kabullenmek zorunda kalabilir. Aynı zamanda Fed, küresel hisse senedi piyasaları düşerken ABD'nin son zamanlardaki dikkate değer performansıyla avunabilir.

4.Fed, yurt dışı olayların uzun vadeli ABD tahvil faizleri üzerindeki etkisine dikkat çekebilir, fakat ihtimali düşük ve düşünülemez olayların listesinin fazla uzamansı da pek mümkün değil. (Bu hafta Almanya 10 yıllık hazine tahvillerinin eksiye dönmesi)

5.Noktasal grafiklerini (Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyeleri tarafınan hazırlanan ekonomik ve politika beklentilerinin sayısal göstergesi) güncellerken, yetkililerin “ortalama” tahmini bu yıl iki faiz artırımına gidilmesi kapısını açık bırakacak fakat bundan sonrasına yönelik artırım tahminleri daha önceden işaret edilenden az olacak.

6.Uzun vadeli faiz oranı (terminal büyüme oranı), FOMC'nin ortak görüşüyle yüzde 3.3'ten yüzde 3'e yaklaşabilir.

Mohamed A. El-Erian