TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(13:25'te güncellendi)

Analistler, başarısız darbe girişimi sonrası piyasaların durumunu Bloomberg HT'ye değerlendirdi.

Azimut Portföy Genel Müdürü Murat Salar, piyasada kısa vadeli dalgalanma olabileceğini, ancak kalıcı hasar olmadığını söyledi.

Salar, "Bu kadar hasarla atlatıldı. Kalıcı hasar olmadı. Kısa vadeli türbülans olabilir. Derine inmek istemeyenler ve kısa vadeli bakanların satışları gelebilir. Ancak orta ve uzun vadede ekonominin temellerinin iyi olduğunu düşünüyoruz. Kalıcı zarar olmaz. Dalga boyları kısalarak gider. Soğukkanlı olmak gerek. Merkez Bankası'nın rahatlatıcı açıklamaları çok olumlu. Volatilite olur ama kalıcı olmaz" dedi.

"KRİZ BEKLEMİYORUZ"

Ekonomist Ali Ağaoğlu Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede kriz beklemediklerini, paniğe kapılacak bir durum olmadığını belirterek şu açıklamayı yaptı, "Evet çalkantı olacak, oynaklık artıyor olacak ama kısa vadede kriz olmayacak. Fiyatlamalar özellikle Mehmet Şimşek'in ve Merkez Bankası'nın yatırımcılarla yaptığı telekonferans sonrası sakinleşti."

Ağaoğlu, Türkiye'ye karşı algıda olumsuz seyrin bir süre devam edebileceğini belirterek "Özellikle turizmde yılı kaybetmiş görünüyoruz" dedi.

"DAHA AZ DALGALI BİR DÖNEM BEKLİYORUM"

Nurol Yatırım Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Akkurt Merkez Bankası, BDDK ve Başbakan'dan panik havası oluşmaması yönünde gelen bilgilere ve Mehmet Şimşek'in yatırımcılarla yaptığı toplantılara dikkat çekerek "Eğer başta yatırım reform paketi olmak üzere söylenenler yapılırsa ekonomide daha az dalgalı bir dönem bekliyorum" dedi.   

Albright Stonebridge Group Türkiye Başdanışmanı Hakan Akbaş, Bloomberg HT'ye darbe girişiminin uluslararası alandaki yankılarını değerlendirdi. Akbaş, ABD ve AB'den Türk hükümetine yönelik destek açıklamalarının önemli olduğunu söyledi ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Gülen'in iadesi için henüz başvuru olmadığını ve başvuru sonrası duruma bakılacağını söylemesinin de olumlu karşılandığını belirtti. Akbaş, bu hafta AB başkanlar toplantısı ve NATO toplantısının da yakından izleneceğini sözlerine ekledi.

Turkish Macro View (TMV) Consultancy kurucusu Serkan Özcan, darbe girişiminin makro veriler üzerindeki etkilerini değerlendirdi. Türkiye'ye yatırım yapanların daha orta ve uzun vadede, Türkiye'deki bu demokrasi sınavının başarısını göz önünde bulunduran bir fiyatlamaya gideceğini düşündüğünü belirten Özcan, "Türkiye'deki beklenmedik ölçüde olumlu bir halk tepkisi oluşmuştur, bir demokratik tepki oluşmuştur ve bu fiyatlarda değildir. Ben, bu anlaşılır anlaşılmaz Türkiye'ye olan güvenin artacağını ve bunun ekonomik büyüme ve diğer makro göstergeler üzerindeki olumlu etkisini hep birlikte yaşayacağımızı düşünüyorum" şeklinde görüş bildirdi.

MB faiz indirmeyebilir

Özcan, bu haftaki merkez bankası toplantısında daha temkinli olunması açısından beklentilerden farklı olarak faiz indirmeyerek bekleyip görme noktasına gidilebileceğini, bu sonucun doğal olduğunu belirtti. Özcan, "Ekonomi kurumlarının bütün önlemlerin alındığına dair ortaya koydukları net tavır, yatırımcı toplantılarıyla bunu anltmış olmaları bu geçici etkileri daha da azaltacaktır diye düşünüyorum" diye ekledi.

Kubilay Öztürk'ün de aralarına bulunduğu Deutsche Bank analistlerinin bir müşteri notunda, "Para Politikası Kurulu'nun (PPK) kriz yönetimi modunda olduğunu düşünürsek, ihtiyatlı bir yaklaşım faizlerin Salı günü sabit tutulmasını işaret ediyor" ifadesi yer aldı. Söz konusu olay kısa vadeli önemli bir makro etkisi olmayan geçici bir güven şoku olduğunu belirten Deutsche Bank, TL'de bir miktar düşük performans bekliyor fakat zayıflığın devam etmesinin zor olduğunu ekliyor.

Tahvil faizleri ve CDS primi yükseldi

Türkiye 10 yıl vadeli hazine tahvillerinin faizleri, kapanış fiyatlarına göre Temmuz 2013'ten bu yana en yüksek olan 44 baz puan arttı ve TSİ 09:30'da yüzde 9.53 oldu. Türkiye beş yıllık kredi iflas takas (CDS) primi 8 baz puan artarak 233 puan seviyesine yükseldi.

Londra'da darbe girişiminin Türk varlıklarına olan etkisini değerlendiren Rabobank gelişen piyasa paraları stratejisti Piotr Matys, yaptığı ayrı bir değerlendirmede "Kriz, enflasyondaki yavaşlama ve küresel merkez bankalarının öenmli ekonomilere likidite sağlamaya devam edeceğine ilişkin güvenin etkisiyle Türkiye varlıklarındaki toparlanmayı olumsuz etkiledi. Bu, yükselen siyasi risk nedeniyle bu hafta görülebilecek sıçramaların büyük bir ihtimalle kısa ömürlü olacağı anlamına geliyor" dedi.

(13:25'te güncellendi)

Advertisement