Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Altın "güvenli liman" talebinin azalması ile düştü

Altın "güvenli liman" talebinin azalması ile düştü

  • Altın, hisse senetlerindeki yükselişlerin güvenli liman alımlarını zayıflatması sonucu düştü (15:25'te güncellendi)

Giriş: 20 Temmuz 2016, Çarşamba 08:31
Güncelleme: 20 Temmuz 2016, Çarşamba 15:31

(15:25'te güncellendi)

Altın, hisse senetlerindeki kazançlar ve güçlü doların metale yönelik güvenli liman ve alternatif yatırım amaçlı alımları zayıflatmasının ardından düştü. Gümüş kayıplarını genişletti ve bu yılın en uzun düşüş serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

Altın, dünyanın önde gelen firmalarından bazılarının karının pozitif çıkmasının Avrupa ve Asya hisselerinde yükselişlere neden olması ile birlikte, bu ayın en düşük kapanışına yöneldi. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed'in faiz artırımına gideceğine ilişkin beklentilerin güçlenmesi ile yükseldi ve bu durum, ellerinde diğer para birimlerini tutanar için dolar ile fiyatlanan altının daha pahalı hale getirdi.

ABN Amro Bank NV döviz ve emtia analisti Georgette Boele, "Yatırımcı güveni iyileşti ve bu durum güvenli liman alımlarının azalmasına neden oldu" dedi.

Spot altın yüzde 0.5 düşerek Londra saati ile 11:21'de ons başına 1,325.93 dolara geriledi. Fiyatlar, geçen haftanın başında iki yılın en yüksek seviyesini görmesinden bu yana yüzde 3.6 düştü. Gümüş yüzde 0.7 düşerek ons başına 19.7845 dolara indi ve düşüşünü yedinci güne taşıdı.

Altın bu yıl, küresel ekonominin gücüne ilişkin endişeler ve Fed'in önceden düşünüldüğünden daha yavaş bir faiz artırımına gideceğini işaret etmesinin desteği ile yüzde 25 sıçradı. Dolar son dönemde, iyileşen ABD ekonomik verilerinden destek buldu ve badeli işlem verileri, bu yıl faiz artırımına gidilme olasılığının, bu ayın başındaki seviyesi olan yüzde 12'den yüzde 43'e yükseldiğini gösterdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Salı günü 1.2 ton yükselerek 2,006.1 tona çıktı.

Platin yüzde 0.6 düşerken, palladyum yüzde 0.4 kaybetti.

(15:25'te güncellendi)