Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Cuma günü Türkiye'nin kredi notu değerlendirmesini pas geçmesi ve dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in görüşmesinden gelen olumlu mesajların etkisiyle kurdaki aşağı yönlü seyir sürüyor.

Putin ve Erdoğan'ın Rusya'daki görüşmelerinin ardından, "Türkiye ve Rusya arasındaki ekonomi dahil tüm ilişkilerin eski düzeyine döndürülmesi"nin hedeflendiği belirtilmişti. Bu açıklama sonrasında dün Dolar/TL 2.97'nin altına gerilemişti. Bugüne 2.9640'tan başlayan kur öğlen saatlerinde 2.9498 seviyesine kadar geriledi. Bu, 15 Temmuz'dan beri en düşük seviye oldu. Euro/TL de 3.30 sınırının altına inerek 3.29'dan işlem gördü. 

Merkez Bankası dün Türk Lirası zorunlu karşılık oranlarını tüm vade dilimlerinde 0.50 puan indirirken, rezerv opsiyonu katsayılarını bazı dilimlerde 0.1 puan artırmış, kararın ardından Borsa İstanbul'da bankacılık hisselerindeki artış hızlanmıştı. Commerzbank kıdemli gelişmekte olan ülkeler ekonomisti Tatha Ghose, TCMB'nin hamlesinin Türk lirası açısından neredeyse nötr etkiye sahip olduğunu söyledi.



Bugün yurtiçinde ver yurtdışında önemli bir veri bulunmazken uzmanlar yurtiçindeki siyasi gelişmelerin piyasalar tarafından yakından izleneceğini belirtiyor.

"2.95'İN ALTI KALICI OLMAYABİLİR"

ALB Forex'te Rıdvan Baştürk Bloomberg HT'ye Moody's'in Türkiye'nin not değerlendirmesini pas geçmesiyle TL'nin pozitif ayrıştığını, bu hafta Rusya ile ilişkilerde iyileşmenin TL cinsi varlıklara olumlu yansıdığını söyledi.

Baştürk "Yurtdışında dolar endeksi ABD istihdam verisi sonrası yükselesine rağmen bu yükseliş desteklenmedi. Bu hafta ABD'de ÜFE ve perakende satış verileri daha belirleyici olacak. Bu veriler beklentinin üstünde gelirse dolardaki değer kaybının bir miktarı telafi edilebilir." diye konuştu.

Baştürk, kurda 2.95 bandına çekilme olabileceğini ancak bunun aşağısının kalıcı olmayacağını söyledi.