Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:15'te güncellendi)

Yen, Fed'in bu yıl faiz oranlarını değiştirmeyeceği yönündeki beklentilerin, Japonyalı politika yapıcıları yeniden genişlemeye gitmeleri konusunda baskıyı artırmasıyla, Brexit'ten beri ilk defa dolar karşısında 100 seviyesine aştı.

Yen bu yıl gelişen piyasadaki karşıtlarının tümü karşısında daha iyi performans kaydetti ve dolar karşısında yüzde 20 yükseldi. Japonya Merkez Bankası'nın Ocak ayındaki negatif faiz uygulaması yendeki güçlenmeyi engellemekte başarısız olurken, bu başarısızlıkla birlikte yatırımcının teşviğin genişleyeceği beklentisi geçtiğimiz ay kazançları artırdı.

Dolar karşısında 99.54 seviyesine kadar dokunan yen, New York'ta saat 14:01 itibariyle yüzde 1 tırmanarak 100.21 seviyesine geldi ve Japonya'nın ekonomik hedeflerini tehlikeye soktu.

Sidney'de National Australia Bank Ltd. Döviz strateji birimi başı Ray Attrill, "Bu seviyenin kalıcı olarak kırılması BOJ'ye, Eylül ayındaki toplantısında adımlar atması konusunda baskı yapacaktır." dedi.

Yen'deki güçlenme, Japonya'nın ithalat masraflarını düşürüyor ve ihracatını daha az rekabetçi duruma getiriyor ve merkez bankasının yüzde 2 enflasyon hedefini uzak bir beklentiye dönüştürüyor. Merkez bankası geçtiğimiz ayki açıklamasında, Eylül ayındaki toplantıda politikalarının etkinliğinin kapsamlı bir değerlendirmesini de içereceğini belirtmişti.

(21:15'te güncellendi)