Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD'de Fed tarafından Salı günü açıklanan detaylara göre, geçtiğimiz ay, 12 bölgesel Fed bankasından sekizinin yönetimi Fed'den alınan direkt kredilerde faizin yüzde 1'den yüzde 1.25'e çıkarılması yönünde oy kullandı. 

Böylece, Aralık ayında Fed politika yapıcıları federal fonlama oranını artırdığından bu yana ilk kez bölgesel Fed başkanlarının çoğunluğu iskonto faizinde artırım yönünde oy kullanmış oldu. İskonto oranında değişiklik için kullanılan oylar politika faizinde değişiklik için kullanılacak oylar için bir işaret olabilir.

Temmuz ayı iskonto faizi toplantısı oylamasına ilişkin tutanaklarda, "Fed yöneticileri genel olarak ekonomik aktivitenin ılımlı bir hızda genişlemeye devam ettiğine işaret etti. Bir kaç politika yapıcı konut sektöründeki iyileşmeyi vurguladı ve tüketici harcamalarındaki artışa dikkat çekti." ifadeleri yer aldı.

Dallas ve Philadelphia Fed yöneticileri Temmuz toplantısında iskonto faizinde artırım yönünde oy kullanarak, Haziran ayında benzer oy kullanan Boston, Cleveland, Kansas City, Richmond, San Fransisco ve St. Louis Fed yöneticilerine katılmış oldu. İskonto faizinde artırım yönünde oy kullanan bu 8 bölgesel Fed bankasının 4'ünün başkanı bu yıl FOMC'de oy kullanma hakkına sahip.

New York, Minneapolis, Chicago ve Atlanta Fed yöneticileri iskonto oranının sabit tutulması yönünde oy kullanırken, tutanaklara göre, "Ekonomik görünüm ve hedefin altında kalan enflasyon mevcut genişlemeci para politikası duruşunun korunmasını destekliyor" denildi.

New York Fed Başkanı William Dudley bu grupta FOMC'de oy hakkı bulunan tek bölgesel Fed başkanı. New York Fed Başkanı FOMC'de daimi oy hakkına sahip.

İskonto faizi, bankaların Fed'den aldığı kredilere uygulanan faiz, ve Fed'in ana politika aracı federal fonlama oranından farklı.

İskonto faizinde yapılan herhangi bir değişikliği Washington'da yönetim kurulunun onaylaması gerekiyor. Temmuz ayında yapılan toplantıda herhangi bir değişiklik yapılmadı. İskonto oranı Aralık'tan bnu yana yüzde 1 seviyesinde tutuldu.