Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İsveç Merkez Bankası (Riksbank) beklentiye paralel olarak politika faizini yüzde -0.500 seviyesinde sabit tuttu.

İsveç Merkez Bankası, yıllardır uygulanan sıradışı politika önlemlerinin enflasyon ve büyümeyi canlandırdığına dair işaretlerin görülmesinin ardından, ekonomiye daha fazla para pompalamaktan çekindi ve tarihi teşvik programını bugünkü toplantısında sabit tutma kararı aldı.

Riksbank, Bloomberg'in derlediği ankete katılan 23 ekonomistin tümünün beklediği gibi politika faizi olan repo faizini yüzde 0.5 seviyesinde sabit tuttu. Öte yandan, yıl sonu itibariyle tüm devlet tahvillerinin 3'te birini toplayacağı tahmin edilen parasal genişleme programının da genişletilmemesine karar verildi.

Riksbank'tan yapılan açıklamada, "Yönetim kurulu 2017'nin ikinci yarısına kadar repo faizinin yavaşça artırılmaya başlanmasının uygun olmayacağını değerlendiriyor. Nisan'da karar verildiği gibi devlet tahvilleri alımları 2016'nın ikinci yarısında da sürecek" denildi.

Riksbank yetkilileri son yaklaşık olarak 5 yılı enflasyonu canlandırmaya harcarken, İsveç'te enflasyon yüzde 2'nin altında sıkışmış gibi görünüyor.