Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Dünyada enerji yatırımları geriledi

Dünyada enerji yatırımları geriledi

Dünyada enerji yatırımları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 8 düşerek yaklaşık 1,8 trilyon dolara geriledi

Giriş: 14 Eylül 2016, Çarşamba 09:17
Güncelleme: 14 Eylül 2016, Çarşamba 09:18

Küresel enerji yatırımları geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 8 düşerek yaklaşık 1,8 trilyon dolara geriledi.

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) “2016 Dünya Enerji Yatırımı” raporuna göre, geçen yıl elektrik sektöründe yapılan 262 milyar dolar yatırım miktarı, toplam enerji sektörü içerisindeki harcamanın yüzde 14’ünü oluşturdu.

Elektrik sektöründe yapılan harcamanın yüzde 55’i iletim ve dağıtım alanında olurken, yatırımların yüzde 35’ini yenileme, yüzde 10’unu yenilenebilir enerji kullanımının artırılmasına yönelik olanlar oluşturdu.

Geçen yıl, dünya genelinde elektrik üretimi için ise 420 milyar dolar harcandı. Toplam enerji yatırımı içerisinde elektrik üretiminin payı yüzde 23 oldu.

Elektrik üretimi için gerçekleştirilen kaynak aktarımının yaklaşık yüzde 70’i yenilenebilir enerjiye yapıldı. Yenilenebilir enerji yatırımları 288 milyar doları buldu. Elektrik üretimi için yapılan yatırımın 111 milyar dolarlık kısmı fosil yakıtlı kaynaklardan elektrik üretimi, 21 milyar doları ise nükleerden elektrik üretimi için kullanıldı.

Geçen yıl, dünyada enerji projelerine yapılan toplam kaynak aktarımı yüzde 8 düşüşle 1,8 trilyon dolar oldu. Petrol ve doğalgaz kaynaklarının yer altından çıkarılması için yapılan yatırımın geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 25 düşmesi, küresel enerji yatırımlarını da aşağı çekti.

Yatırımdaki düşüşe rağmen, toplam küresel enerji yatırımı içerisinde yüzde 46’lık en büyük yatırım alanı 832 milyar dolar ile petrol ve doğalgaz oldu. Petrol ve doğalgaz çıkarılması için 583 milyar dolar yatırım yapılırken, bu iki kaynağın işlenmesi ve alt yapısı için 249 milyar dolar harcandı.

Dünyada kömür yatırımı 68 milyar dolar ile toplam yatırımın yüzde 4’ünü oluşturdu.

Enerji verimliliği için yapılan harcamanın toplam enerji yatırımının içindeki payı yüzde 12 olarak hesaplandı. Enerji verimliliği için 220 milyar dolar yatırım yapılırken, bunun yüzde 50’si binaların ve beyaz eşyaların verimliliğini artırmak için kullanıldı.

Yenilenebilir enerji kaynaklarının ısınma ve ulaşımda kullanılmasını artırmak için ise toplam yatırımın yüzde 1’ine denk gelen 25 milyar dolar harcandı.

AA