BIS: Gelişen piyasa borçlananları "kur riski" ile karşı karşıya
-
Bank for International Settlements (BIS), gelişen piyasalardaki tahvil arz edenlerin kur riski ile karşı karşıya olduğunu kaydetti
Merkez bankalarının bankası olark bilinen Bank for International Settlements (BIS), gelişen piyasalardaki tahvil arz edenlerin, dolar borçlanmalarının tampon olarak tuttukları rezervleri aşmasını sağlayarak, kendilerini kurlardaki dalgalanma riski ile daha fazla karşı karşıya bıraktıklarını kaydetti.
Basel merkezli BIS, Pazar günü yayınladığı yıllık raporunda, gelişen ülke şirketlerinin, kamu kuruluşları dahil, 3.2 trilyon dolar tutarında borç biriktirdiğini belirtti.
60 merkez bankası için küresel bir forum niteliğindeki BIS'in raporunda, "Birçok durumda, artan döviz borçları, döviz varlıkları ve gelirleri ile karşılanmamakta," dedi ve "Sermaye akışlarındaki güçlü artıoşların kurlarda büyük çaplı dalgalanmalara yol açacağına ilişkin büyük bir risk var" denildi.
Yabancı yatırımcılara çok fazla bağlı olmak, gelişen ekonomileri beklentilerde ve döviz piyasalarındaki hızlı değişimlere duyarlı hale getiriyor. Dünyanın en büyük gelişen piyasa yatırımcılarından bir olan Templeton Global Bond Fund, yılın ilk yarısında, 44 milyar dolarlık fondaki Polonya varlıklarını, 2015 yılının üçüncü çeyreğinin sonundaki seviyesi olan yüzde 7.4'ten yüzde 3.6'ya düşürerek, bu ülkeden çıkışlara öncülük etti. BIS'a göre, gelişen piyasalra borç veren bankalar da, yerel paralardaki değer kaybının borç yükünü daha da artırması ile birlikte, varlık tahsislerini yeniden değerlendiriyor.
Küresel ticaret ve üretimin 2008'den bu yana yüzde 80'ini karşılayan gelişen ekonomilerde, dolar borçlarının ihracata oranı, geçen yılın sonundaki yüzde 30 seviyesinden yüzde 49'a yükseldi. BIS'e göre, dolar yükümlülükleri de ülkelerin resmi döviz rezervlerine kıyasla arttı.