Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Dün dolar endeksinin 7 ayın zirvesi olan 97,758'i görmesinin etkisiyle 3.0890'a kadar yükselen para birimi, yeni güne 3.07'den başladı. Ardından Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlık sistemine dair açıklamaları ve Fed beklentilerinin etkisiyle önceki rekor seviyesini test etti.

Başbakan Binali Yıldırım konuşmasında "Başkanlık Sistemi teklifimizi kısa sürede Meclis'e getireceğiz" dedi.

Dolar/TL gün içinde önceki rekor seviyesi olan 3.0973'ü test etti, euro ise 3.40 liradan işlem görüyor. Güne yükselişle başlayan Borsa İstanbul ise eksiye döndü. 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası kredi derecelendirme kuruluşu S&P'nin Türkiye'nin notunu düşürmesinin ardından, dolar 20 Temmuz'da 3.0973 ile tarihi zirveyi test etmişti.

"3.05-3.10 BANDINDA DENGELENEBİLİR"

ING Bank Döviz Masası Müdürü Burçin Metin Bloomberg HT'ye kurun kısa vadede 3.05-3.10 bandında dengelenebileceğini söyledi.

Metin, "Kurdaki yükseliş için dolar endeksine bakmak lazım, Türkiye'ye özel bir yükseliş olmadığını düşünüyorum. Türk Lirası diğer gelişen ülkelere karşı çok kötü performansı göstermiyor.

Bugün Fed tutanakları izlenecek. Piyasa Aralık'ta faiz artışını ciddi olarak fiyatlıyor..Kurun 3.10'un üstünde en azından kısa vadede kalıcı olması için bir neden görmüyorum. Kısa vadede 3.05-3.10 bandında dengelenebiliriz" diye konuştu.

Invest AZ Yatırım Uzmanlığı Birim Müdürü Mehmet Arın Bloomberg HT'ye kurda 3.10'un kritik seviye olduğunu, geri çekilmelerde de 3.07'nin takip edileceğini söyledi.

Arın "yıl sonuna yaklaştıkça dolar hem yurtiçi hem yurtdışı piyasalardaki gelişmelerden 3.10 - 3.15 hedeflerine doğru devam ediyor" yorumunu yaptı.



FED TUTANAKLARI İZLENECEK

Bu akşam Fed'in Eylül toplantısına ilişkin tutanakları piyasanın radarında olacak. Tutanaklarda bir sonraki faiz artışı konusunda ipucu aranacak. Fed Eylül'de faizleri değiştirmemiş, 3 üye bu karara karşı çıkmıştı. Fed'in yıl sonuna kadar faiz artırma beklentisi %67'ye yükselmiş durumda.

Bugün yurtiçinde başka bir veri akışı bulunmazken ABD'de New York Fed Başkanı William Dudley ve Kansas City Fed Başkanı Esther George'un konuşmaları bekleniyor. Konuşmalarda Fed'in para politikasına dair işaretler aranacak.

Ak Yatırım'dan Okan Ertem yolladığı bir notta kurda 3.06 üzerinde kalındığı sürece yukarı isteğin devam edebileceğini söyledi.

Yurtiçinde Ağustos ödemeler dengesi verileri açıklandı. Cari açık bu dönemde 1.78 milyar dolar olarak 1.40 milyar dolarlık beklentinin üzerinde gerçekleşti. Cari denge Ocak-Ağustos döneminde ise 23.55 milyar dolar açık verdi.