Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

(Güncellendi 13:17)

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Turizme katkı için uçaklara verilen yakıt desteğiyle ilgili 2017 için de benzer talepler var. Biz de bu taleplere sıcak bakıyoruz. Ama bunun için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Önümüzdeki günlerde o kararın da Bakanlar Kurulumuzdan çıkacağını ümit ediyorum" dedi.

Avcı, "Bunu bir an önce de açıklamamız gerekiyor. Çünkü önümüzdeki sezon için turizm operatörleri kataloglarını hazırlıyorlar kasım ayı içerisinde. O kataloglarda yer almamız için bu açıklamayı bir an önce yapmamız gerekiyor. Ben şimdi burada söylemiş gibi oluyorum aslında, Bakanlar Kurulunda da inşallah kararımızı almış oluruz" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, turizme katkı için uçaklara verilen yakıt desteğine ilişkin, "2017 için de benzer talepler var. Biz de bu taleplere sıcak bakıyoruz. Ama bunun için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Önümüzdeki günlerde o kararın da Bakanlar Kurulumuzdan çıkacağını ümit ediyorum. Bunu bir an önce de açıklamamız gerekiyor. Çünkü önümüzdeki sezon için turizm operatörleri kataloglarını hazırlıyorlar kasım ayı içerisinde. O kataloglarda yer almamız için bu açıklamayı bir an önce yapmamız gerekiyor. Ben şimdi burada söylemiş gibi oluyorum aslında, Bakanlar Kurulunda da inşallah kararımızı almış oluruz." dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Avcı, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk oldu, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Turizmi canlandırmak için 200 yolcu getiren uçaklara 6 bin dolar yakıt desteği verdiklerini anımsatan Avcı, bu desteği yıl sonuna kadar uzattıklarını açıkladı. Bakan Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"2017 için de benzer talepler var. Biz de bu taleplere sıcak bakıyoruz. Ama bunun için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Önümüzdeki günlerde o kararın da Bakanlar Kurulumuzdan çıkacağını ümit ediyorum. Bunu bir an önce de açıklamamız gerekiyor. Çünkü önümüzdeki sezon için turizm operatörleri kataloglarını hazırlıyorlar kasım ayı içerisinde. O kataloglarda yer almamız için bu açıklamayı bir an önce yapmamız gerekiyor. Ben şimdi burada söylemiş gibi oluyorum aslında, Bakanlar Kurulunda da inşallah kararımızı almış oluruz."

Sektöre verilen desteklere de değinen Avcı, acentaları Türkiye'ye davet ettiklerini, onlara teşvik primleri vaat ettiklerini ve yurt dışındaki acenta sahiplerine ayrıca eğitim gezisi düzenleyeceklerini söyledi.

"Rusya ile yaşadığımız bir kriz bir anda tabloyu olumsuza çevirdi"

Bu yılın turizm bakımında sıkıntılı geçtiğini, Türkiye'ye turizm konusunda çok ciddi tecrübe kazandırdığını ifade eden Avcı, "Türkiye'nin turizm sektörünün kendisini Rusya, Almanya, İngiltere teşkil ettiği pazar profili ile sınırlandırmasının doğru olmadığını bize 2016 gösterdi. Rusya ile yaşadığımız bir kriz bir anda bu tabloyu olumsuza çevirdi." diye konuştu.

Sektörün ve bakanlığın yapması gerekenlere değinen Avcı, Türkiye'nin mevcut turizm pazarlarını koruyarak, yeni pazarlara açılması gerektiğini ve bu konuda potansiyeli olduğunu anlattı.

Bakan Avcı Japonya, Hindistan, Çin, İran, Ortadoğu, Arap ülkelerine, kuzey Afrika ile kuzey ve güney Amerika'ya yönelik açılımların olduğunu, pazar çeşitlendirmesini mutlaka yapmaları gerektiğine dikkati çekti.

Turizmi canlandırmak için ürün çeşitlerinin tanıtılması konusunda da çalışılmasının önemini vurgulayan Avcı, Türkiye'nin ürün çeşitliliği konusunda sıkıntısını olmadığını, bu ürünlerin tanıtılması noktasında eksiklik bulunduğunu aktardı.

Her ilin ayrı ayrı tanıtılması gereğine işaret eden Avcı, Türkiye'de üç büyük dinin tarihi mirasları olduğunu belirterek, "Bunları iyi tanıtabilirsek, ürünlerimizi iyi tanıtabilirsek 2016'da yaşadığımız türden sıkıntıları bir daha yaşamayız diye ümit ediyoruz." dedi.

Türkiye'nin bir numara olmaması için hiçbir sebep bulunmadığını vurgulayan Avcı, "Bu çok planlı, programlı ve halkın, esnafın olumlu katkıları ile çok dikkatli ilerlemesi gereken bir süreç." ifadesini kullandı.

Avcı, Karadeniz'de risk altında olan birçok yaylanın denetim altına alınması konusunda çalışmaların yapılacağını ve tedbirlerin alınacağını kaydetti.

Gençlere destek

"Hükümet programında yer alan 'gençlerin sanat üretmesi' konusunda bakanlığınızın attığı adımlar nelerdir?" şeklindeki soru üzerine Avcı, "Genç-Des Projesi"nin güzel düşünülmüş bir proje olduğunu belirterek, eski Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'a projeyi başlattığı için teşekkür etti.

Yasada "Genç-Des desteği, yıl içinde verilir ve o yıl içinde bitirilecek projelere verilir" dendiğini belirten Avcı, şimdi müracaat edilen tüm projelerin 31 Aralık 2016'ya kadar bitmiş olması, bitirilecek nitelikte olması gerektiğini söyledi. Avcı, "Yoksa siz çok parlak bir belgesel projesiyle geliyorsunuz, çok güzel. Ama iş takvimiyle bu haziranda biter. Dolayısıyla biz ona veremiyoruz." dedi.

Avcı, önümüzdeki yıl taleplerin erkenden alınarak bunun telafi edileceğini vurgulayarak, bu yıl, bugüne kadar 350 projenin değerlendirildiğini ve hangilerinin ne kadar destek alacağının gelecek hafta duyurulacağını kaydetti.

Bakan Avcı geleneksel sanatlar, sahne sanatları, plastik sanatlar, edebiyat, müzik, sinema etkinlikleri, kısa film, animasyon, belgesel, dergi, senaryo, edebi eser, tiyatro metni yazımı gibi projeleri desteklediklerini ifade ederek, "Bu alanlarda gençler veya gençlere yönelik projeler hazırlayan yetişkinler bize müracaat edecekler, biz de bunlara çok ciddi destekler veriyoruz, vereceğiz. Önümüzdeki yıl da inşallah vermeye devam edeceğiz." dedi.

"Statik hesabı yapılmadan ahşap kubbe beton yapılınca..."

Topkapı Sarayı'nın hazine bölümünde derin çatlakların bulunduğu, sarayın önünde çukur oluştuğu yönündeki değerlendirmeler hatırlatılıp, "Bu çukurun olduğu bölümde risk var mı? Topkapı Sarayı'nda ne gibi düzünlemeler yapılması planlanıyor?" diye sorulması üzerine Bakan Avcı, Sarayın önünde "dramatik bir çukur" olmadığını söyledi.

Avcı, bu bölümde bir sarnıç bulunduğunu ancak sonrasında iptal olduğunu belirterek, yağmur sularının da etkisiyle burada derinliği bir metreyi bulmayan, çökmeden dolayı bir çukur oluştuğunu kaydetti. Avcı, "Dramatik bir çukur söz konusu değil. Öyle büyük bir çukur değil, bir metre var yok bir çökme olmuş. Sebebini de biliyoruz, hiçbir risk yok." dedi. Bazılarının obruk beklentisi bulunduğunu ifade eden Avcı, böyle bir şeyin de söz konusu olmadığını kaydetti.

Fatih Sultan Mehmet Köşkü'nde hazine olarak kullanılan bölümdeki çatlağın ise çok ciddi olduğunu belirten Avcı, "Bu birdenbire ortaya çıkmış bir şey de değil. Ciddi bir çatlak ama çözümsüz değil." diye konuştu.

Bu çatlağın iki açık sebebi olduğunu dile getiren Avcı, ilk nedenin sismolojik olduğunu söyledi. Avcı, sözlerine şöyle devam etti:

"Aslında buranın kubbesi ahşap kubbeymiş. Topkapı'nın bütün diğer birimlerinin kubbeleri gibi bunun kubbesi de ahşap olmasına rağmen 1940'larda birtakım aklı evveller, 'Almanlar gelirlerse çatından girerler, soyarlar' diye orayı beton yapmışlar. Beton kubbe yapıyorlar. O beton kubbe acayip bir yük bindiriyor duvarların üzerine. Statik hesabı yapılmadan ahşap kubbe beton yapılınca müthiş bir yük binmiş, zaten zaman zaman oluşan sarsıntıların da etkisiyle o çatlak büyümüş."

Sismolojik araştırma kuyuları açtıklarını ve ölçümler yapıldığını bildiren Avcı, zemin etütlerinin de yapıldığını dile getirdi. Avcı, çalışmalar sonunda beton kubbenin alınacağını ve orjinalindeki gibi ahşap kubbe yapılacağını kaydetti.

AA