Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bakan Özlü: Yerli otomobilin üretim yerinin nerede olacağı değerlendiriliyor

Bakan Özlü: Yerli otomobilin üretim yerinin nerede olacağı değerlendiriliyor

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, yerli otomobilin üretim yerine ilişkin, "Yer konusu henüz değerlendirmeler arasında yok." dedi

Giriş: 09 Kasım 2016, Çarşamba 17:57
Güncelleme: 09 Kasım 2016, Çarşamba 17:58

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobilin üretim yerine ilişkin, "Yer konusu henüz değerlendirmeler arasında yok." dedi.

Özlü, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekillerinin, bakanlığının bütçesine ilişkin, soru ve eleştirilerini yanıtladı.

Üretim Reform Paketi'nin görüşe açıldığını ve değerlendirmelerin sürdüğünü ifade eden Özlü, paketi nihai hale getirdiklerinde komisyonu ve muhalefeti bilgilendireceklerini, düzenlemeyi birlikte sonuçlandıracaklarını söyledi. Özlü, Patent Yasası'nı da birlikte çıkarmayı amaçladıklarını vurguladı.

Yerli otomobil üretimine Konya'nın talip olduğu değerlendirmeleri üzerine Özlü, "Yer konusu henüz değerlendirmeler arasında yok. Konya'da ciddi bir yan sanayi var. Bunu değerlendiririz." diye konuştu.

Meraların ve zeytinlik arazilerin korunmasından yana olduklarını dile getiren Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarım stratejik bir sektördür. Bunların korunmasından yanayız. Asla birinci sınıf bir tarım arazisini ve çok verimli bir zeytinlik bahçesini organize sanayi bölgesi (OSB) yapmak istemeyiz, yapmayız.

Tarım alanlarının kesinlikle korunmasından yanayız. Zaten OSB kurmak için bir komisyon var. Bu komisyonda başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere 7 bakanlık, il özel idaresi ve belediyelerin olumlu görüşlerinin alınmasıyla bu yerler kesinleştiriliyor. Bakanlığımız tek başına kalkıp 'ben buraya OSB kuruyorum' deme yetkisi yok. OSB'ler kurulduktan sonra da çevreyi kirletmeyecek ya da en az kirletecek önlemleri alıyoruz."

Özlü, OSB'lerin doluluk oranının Türkiye genelinde yüzde 71 düzeyinde bulunduğununun altını çizerek, doluluk konusunun yatırımlarla, yatırımcılarla ilgili olduğunu dile getirdi. Özlü, yatırımları da özel sektörün gerçekleştirdiğini anlatarak, "bilimin özgür olması gerektiği" değerlendirmelerine katıldıklarını vurguladı.

Akaryakıt sektöründe 22 bin istasyon ve 210 bin pompanın denetiminin gerçekleştirildiği bilgisini veren Özlü, denetimlerin yıllık olarak yapıldığını ifade etti.

"TÜBİTAK'ta bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz"

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile bağlantılı personele ilişkin yapılan çalışmalara yönelik sorular üzerine Özlü, şöyle konuştu:

"17-25 Aralık 2013'ten bugüne, TÜBİTAK'ta bin 237 kişinin kurumla ilişkisi kesildi. Bunların 490'ı 15 Temmuz sonrasıdır.

TÜBİTAK destekleri için bir sistem değişikliğine gidiyoruz. TÜBİTAK'ta bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Sistemin 2017'de devreye alınmasını öngörüyoruz. Yeni sistemde TÜBİTAK destekleriyle ilgili şeffaf, ölçülebilir ve itiraz edilebilir bir yapıya geçeceğiz."

Özlü, Gebze'de kurulacak Bilişim Vadisi'ni de tüm ülkenin yararlanabileceği milli bir proje olarak ele alacaklarını belirtti.

OSB'lerde üretime geçilen parsellerde 1 milyon 638 bin kişinin istihdam edildiğini dile getiren Özlü, tüm parsellerde üretime geçilmesi halinde bu sayının 2 milyon 210 bine çıkacağı bilgisini verdi.

Faruk Özlü, fındık sanayisine yönelik özel bir OSB kurulması talebini de değerlendireceklerini söyledi.

AA