Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Ankara’da Şanghay altyapı buluşması

Ankara'da Şanghay altyapı buluşması

Erdoğan'ın Türkiye'nin Şanghay İşbirliği Örgütü'ne üye olmasına yönelik sözlerinden sonra Rusya ve Çin'den de olumlu mesajlar geldi. Dün de Ankara'da bu konuyla ilgili önemli bir toplantı yapıldı

Giriş: 24 Kasım 2016, Perşembe 06:49
Güncelleme: 24 Kasım 2016, Perşembe 06:50

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Pakistan-Özbekistan ziyareti dönüşünde Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye olmasına yönelik sözleri, Rusya ve Çin’den gelen olumlu mesajlar tartışılırken, Ankara’da önemli bir toplantı yapıldı. Şanghay İşbirliği Örgütü üye ülkelerden akademisyen ve devlet adamlarının katıldığı Avrasya Düşünce Kuruluşları Buluşması, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) ile Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleştirildi.

Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye Rusya, Çin, Kazakistan gibi ülkelerden üst düzey isimlerin katıldığı toplantıda; Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan, Türkmenistan, Gürcistan, Moldova, Ukrayna ve Belarus’tan da temsilciler yer aldı. Toplantıda; “Avrasya Ekonomik Birliği: Yaşanan Tecrübeler ve Bölge Ülkeleri için Sorunlar”, “Avrasya Bölgesinde Ulaşım Koridorları: Sorunlar ve Fırsatlar”, “Avrasya ve Uluslararası Aktörler: Yeni Jeopolitik ve Jeoekonomik Dinamikler”, “Uluslararası Enerji Politikası Bağlamında Türkiye ve Avrasya”, “Avrasya’da Güvenlik ve İstikrarı Sağlamada Olası Güçlükler: Temel Bölgesel Sorunlar” başlıkları tartışıldı.

‘ÖRGÜT TÜRKİYE İLE GÜÇLENİR’

Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üyeliğine olumlu yaklaşan ve birliği güçlendireceğine inanan katılımcılar, şunları söyledi:

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Öğretim Üyesi Stanislav Cherniavsky:

Rusya’daki genel görüş, Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü ile ilişkilerini geliştirmesi yönünde. Eğer Türkiye Şangay 5’lisi ile ilişkileri geliştirecek olursa, örgütün otoritesi güçlenecek. Dolayısıyla hem Türkiye hem de Şanghay İşbirliği Örgütü bu ilişkiden çıkar sağlayacaktır.

Çin Çağdaş Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Rus İncelemeleri Bölümü Öğretim Üyesi Ding Xiaoxing:

Türkiye bir taraftan Orta Asya ülkeleriyle ilişkileri çok iyi bir ülke. Böyle bir ülkenin Şanghay İşbirliği Örgütü ile ilişkilerini güçlendirmek istemesi, Çin tarafından olumlu karşılanacaktır. Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne üye devletlerin istikrarına ve bölgesel güvenliğe katkı sağlama isteği varsa, Çin tarafı ilişkileri geliştirmeye elbette olumlu bakacak. Türkiye, Doğu ve Batı arasında köprü olduğu sürece kazanç sağlayacaktır.

Kazakistan Ahmet Yesevi Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü Uzmanı Lidiya Parkhomehik:

Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne diyalog ortağı olarak kabul edilmesi, üyelik için önemli bir kriter. Türkiye’nin tam üyeliğine yönelik uzmanların genel görüşü olumlu.

Bülent Aydemir/Gazete Habertürk