Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kredi Garanti Fonu (KGF) Genel Müdürü İsmet Gergerli, fon üzerinden KOBİ'lere sağlanacak finansman olanağı konusunda, "250 milyar liralık kefalet hacmiyle sistemde müdahil olmamız çok önemli bir proje. Bu imkanla bankacılık sektörünün rahatlamasını, risk primlerini yönetmesini hem de KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılmasını sağlamış olacağız." dedi.

Gergerli, Ekonomi Muhabirleri Derneğinde basın mensuplarıyla bir araya geldi. Fonun işleyişine ilişkin bilgiler veren Gergerli, fonun, piyasayı ekonomik anlamda regüle etmek amacıyla kurulduğunu söyledi.

Geçen yılın sonunda Hazine kontr-garantisi kefalet taahhüdünün 1,8 milyar lira olduğuna işaret eden Gergerli, öz kaynaktan verdikleri taahhütlerin toplamının 650 milyon lira civarında bulunduğunu belirtti. Gergerli, geçen yılın sonunda 2,4 milyar liralık bir büyüklükleri bulunduğunu ifade etti.

Kasım sonu itibarıyla 5,2 milyar liralık kefalet hacmine ulaştıklarına dikkati çeken Gergerli, bunun 4 milyarının Hazine kontr-garantili, 1,2 milyar lirasının da öz kaynaklardan oluştuğunu dile getirdi.

Bunun ciddi bir büyüme olduğunu vurgulayan Gergerli, bu süreci yönetmek için bu yıl fonda yeniden yapılandırma çalışması başlattıklarını, kurumsallaşma ve altyapının yeniden yapılandırılması konularında önemli adımlar attıklarını söyledi. Gergerli, "Ocak 2016'da bize yapılan bir kredi başvurusunda ortalama 35-40 gün içinde yanıt verebilirken, geçen ay itibarıyla maksimum 7 gün içinde mutlaka yanıt verip, başvuruyu sonuçlandırıyoruz." diye konuştu.

Bu yıl başında kredi politikalarını yeniden düzenlediklerini anlatan Gergerli, üretim, imalat, ihracat, Döviz kazandırıcı faaliyetleri, kadın ve genç girişimciler, Ar-Ge, inovasyon ve savunma sanayisini öncelikle değerlendirilecek alanlar olarak belirlediklerini ifade etti.

Kadın girişimcilerle ilgili daha düşük komisyon oranı belirlediklerini, daha pozitif yaklaşım sergilediklerini dile getiren Gergerli, "Gerçekten kadın girişimciyse, arkasında kocası, kardeşi vesaire yoksa hiç paramız batmadı. Çünkü taahhütlerine çok bağlı, dürüst ve namuslu çalışıyorlar." dedi.

Hazine garantili sistemin kurgusundaki bazı teknik eksiklikler nedeniyle 20 milyar liralık bir büyüklük öngörülmesine rağmen bu noktaya gelinemediğine işaret eden Gergerli, "Bütün zorlamalarımıza rağmen geldiğimiz nokta 4 milyar liraydı. Hazine bize imkan vermiş biz kullanamıyor durumdaydık. Geçen hafta Hazinemizle yeni bir protokol imzaladık. Bununla birlikte süreçteki eksik ve yanlışları düzeltmeye başladık. Birçok yeniliği getirdik." ifadesini kullandı.

Yeni yapıda bankalara ve bankacılık sistemine güvenen bir kurgu yaptıklarını anlatan Gergerli, portföy garanti sistemi yapısına geçtiklerini söyledi.

Gergerli, KGF olarak risk primi ve kredi maliyetlerini düşürdüklerini, bunun en somut göstergesinin de TOBB Nefes Kredisi olduğunu belirtti.

İsmet Gergerli, "Şu anda elimizde daha 15 milyar liraya yakın imkan var. 15 milyar liraya kadar büyüme imkanımız bulunuyor. Bize sağlanacak imkan 2 milyar liradan 25 milyar liraya çıkartılacak. Bunun çarpanı da 250 milyar liraya kadar bize kefalet verme imkanı sağlayacak. Bizim 250 milyar liralık kefalet hacmiyle sistemde müdahil olmamız çok önemli bir proje. Bu imkanla bankacılık sektörünün rahatlamasını, risk primlerini yönetmesini hem de KOBİ'lerin finansmana erişiminin kolaylaştırılmasını sağlamış olacağız." dedi.

 

AA