Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(18:32'de güncellendi)

Japonya hisse senetleri, birçok piyasanın tatil nedeniyle kapalı olduğu bugün, yenin dolar karşısında değer kazanması ile birlikte düşerken, Çin hisse senetleri erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı.

Japonya'da Topix Endeksi, işlem hacminin son 30 günün yüzde 40 altında kalması ile birlikte geriledi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.3'e kadar çıkan kayıplarını geri aldı. Hindistan'da Sensex Endeksi, Başbakan Narendra modi'nin hisse senedi piyasası kazançlarına uygulanan verginin artırılacağını işaret etmesinin ardından düşüşüne yeniden başladı ve bir ayı aşkın sürenin en düşük seviyesini gördü. Yen dört gün üst üste yükseldi ve ruble, dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi oldu. 

Finans piyasaları için volatil bir yıl sona ermeye yaklaşırken, yatırımcılar, küresel hisse senetlerinin değerinde trilyonlarca dolar artışa sebep olan ve doları birkaç yılın en yüksek seviyesine çıkaran ABD seçimleri sonrası rallisini değerlendirdi. ABD hisse senetleri rekor zirveler yakınında seyrederken ve petrol 17 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, traderlar bu yıl, İngiltere'de Brexit oylamasından çıkan şok sonuç ve ABD'de Donald Trump'ın sürpriz seçim zaferi ile karşılaştı. 

Tokyo'da Daiwa SB Investments Ltd. fon yöneticisi Seiji Iwama, "Bazı işaretler veren teknik göstergeler var, ancak bu yılın kalan kısmında önemli bir olay yok ve 2016 yılının fazla bir rahatsızlık yaratmadan, küçük çaplı hareketlerle sona ereceğini düşünüyorum" dedi.

Avustralya, İngiltere ve ABD gibi önemli piyasalar bugün tatil nedeniyle kapalıyken, Dubai, Rusya ve Brezilya bugün açık olacak piyasalar arasında yer alıyor.

Hisse Senetleri

*Japonya'da Topix Endeksi yüzde 0.4 düştü. Endeks geçen hafa kısa süreliğine bu yılın kayıplarını sildi, ancak daha sonra hafifçe geriledi ve 2016'da yüzde 0.6 aşağıda. Nikkei Endeksi bu yıl yüzde 1.9 yükseldi.

*Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.4 yükseldi. Çin Devlet Başkanı Xi Jingping, konu hakkında bilgiye sahip bir kaynağa göre, geçen hafta Komünist Parti toplantısında yaptığı açıklamada, hükümetin yüzde 6.5 olan büyüme hedefinin altına düşülmesine açık olduğunu söyledi.

*Hindistan'da Sensex Endeksi yüzde 0.9 geriledi.

*Küresel hisse senetleri 13 Aralık'ta 17 ayın zirvesine yaklaştıktan sonra geçen hafta fazla değişmedi.

Para Birimleri

*Yen dolar karşısında yüzde 0.2 güçlenerek 117.06 seviyesine çıktı. Japon para birimi Ağustos ayındaki zirvesinden yüzde 15 düştü.

*Güney Kore wonu yüzde 0.1 yükseldi ve sekiz gün süren düşüşünü sonlandırdı.

*Offshore yuan dolar karşısında geçen hafta yüzde 0.2 güçlendikten sonra yüzde 0.1 değer kazanarak 6.9524 seviyesine ulaştı.

*Hindistan rupisi dolar karşısında yüzde 0.1 değer kazanarak 67.7363'e ulaştı.

*Rus rublesi yüzde 0.8 güçlendi.

(18:32'de güncellendi)