Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL


(17:45'te güncellendi)

ABD'de enflasyon artışının faiz oranlarının gelecek ay artırılmasına olanak vermesiyle ABD vadeli endeks kontratları gerilerken dolar kazançlarını genişletti ve Hazine tahvilleri geriledi.

10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi yüzde 2.50'nin üzerine çıkarken dolar, enflasyonun 2013 yılının Şubat ayından bu yana olan en büyük yükselişini gerçekleştirmesiyle büyük paralar karşısında güçlendi. ABD'de toptan satışlar da beklentilerin üzerinde gerçekleşerek tüketicilerin ekonomik büyümeyi destekleyici yönde pozisyon aldığını işaret etti. Endeks vadeli kontratları gerilerken, Avrupa hisse senetleri ise bankalarla yükseldi. Gelişen piyasa hisseleri yukarı yönde hareket etti.

Çarşamba günü açıklanan veri, Fed'in Mart ayında faiz artırımına gitme ihtimalini yüzde 30'dan yüzde 42'ye yükseltti. Fed başkanı Janet Yellen, Salı günü yaptığı açıklamada, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırmak için Donald Trump'ın mali politikada izleyeceği yola ilişkin planlarını beklemesine gerek olmadığını belirterek Fed'in faiz artırma ihtimalini yüzde 30'a çekmişti. Çarşamba günü açıklanan ve ABD'de enflasyonun Ocak'ta yüzde 2.5 arttığını gösteren veri, Yellen'ın açıklamalarını destekleyici nitelikteydi.

Cenevre'de Makor Capital Markets stratejisti Stephane Barbier de la Serre, "Bir sürü büyük yatırımcının "Trump" rallisi hakkında endişeleri vardı, şimdi bütün bu negatif pozisyonlar çözülerek yerini boğa pozisyonlarına bırakıyor" dedi ve "Yellen'ın sonucunda piyasalarda tekrar risk iştahı arttı" diye konuştu.  

 Hisse Senetleri

*S&P 500 endeks vadeli kontratları New York saatiyle 08:44'ye yüzde 0.2 geriledi. 

*Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0.3 tırmanarak 2015 yılının Aralık ayından bu yana olan en yüksek seviyesini test etti. 

*MSCI Tüm Dünya Endeksi, yüzde 0.3 yükseldi. 

Para Birimleri

*ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dollar Spot Endeksi, kazançlarının beşinci gününde yüzde 0.5 yükseldi.

*Sterlin, Salı günkü kayıplarını genişleterek yüzde 0.4 değer kaybetti ve dolar başına 1.2423'e indi.

Tahviller

*10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi 5 gün üst üste yükseldi ve 3 bp'lik bir artışla yüzde 2.50'ye çıktı. 

Emtia

*Petrol, ABD'de özel sektörün açıkladığı verilerin stokların arttığını ve zaten yüksek olan toplam stokların daha da yükseldiğini göstermesi ile birlikte varil başına 53 doların altına indi. Batı Teksas Petrol vadelileri yüzde 0.6 düşerek varil başına 52.91 dolara indi.

*Altın fazla değişmeyerek ons başına 1,226.68 dolardan işlem gördü. 

(17:45'te güncellendi)